Menighedsråd brød flere valgregler med vilje

For at hindre smittespredning valgte menighedsrådet i Melby Sogn i Nordsjælland at bryde flere regler ved menighedsrådsvalget for nylig. Men det har skadet den demokratiske proces så meget, at der bør være omvalg, mener en borger i sognet. Ekspert bakker op

Melby Sogn i Nordsjælland brød flere regler ved menighedsrådsvalget for nylig med henvisning til at hindre smittespredning. Nu mener både en borger og en ekspert, at valget bør gå om.
Melby Sogn i Nordsjælland brød flere regler ved menighedsrådsvalget for nylig med henvisning til at hindre smittespredning. Nu mener både en borger og en ekspert, at valget bør gå om. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix.

Civil ulydighed er tilsyneladende ikke noget, menighedsrådsrådet ved Melby Kirke i Nordsjælland er bange for. Det stod allerede klart før menighedsrådsvalget, hvor formand Kristian Kousholt fortalte til Kristeligt Dagblad, at man havde tænkt sig at bryde reglerne for fuldmagtsstemmer, så borgere, der ellers ikke har ret til det, kunne stemme in absentia og dermed undgå smittefare.

Men det var ikke det eneste regelbrud i Melbyhallen forrige tirsdag, hvor valgforsamlingen fandt sted, fordi man forventede et stort fremmøde. Her kunne man stemme, før valgforsamlingen overhovedet var begyndt, selvom det er et lovkrav, at afstemningen først skal finde sted til sidst, så alle fremmødte inden da har mulighed for at melde sig som kandidat og indgå i debat.

Men dagen før valget skrev Melby Kirke på sin Facebook-side, at det ville være muligt at stemme uden at skulle opholde sig på valgforsamlingen i længere tid og frygte for smitte. Når folkekirkemedlemmerne i Melby Sogn vidste, hvem de kunne stemme på før den officielle kandidatopstilling, var det, fordi hele det eksisterende menighedsråd genopstillede. Desuden havde yderligere tre kandidater meldt sig på forhånd. Ifølge en deltager på valgforsamlingen, Kim Snekkerup, var der opstillet en flipover med navnene ved indgangen. Det undrede ham.

”Jeg overvejede, om jeg selv skulle stille op, men det var der jo ikke rigtig nogen grund til, nu hvor så mange stemmer var afgivet på forhånd,” siger Kim Snekkerup.

I alt blev der afgivet 142 stemmer i Melby Sogn, og ifølge referatet var omkring 100 mennesker til stede på selve afstemningstidspunktet. Kim Snekkerup mener dog, det var langt færre, og at det er sandsynligt, at over halvdelen af stemmerne blev afgivet før dagsordenens afstemingspunkt. Senere blev Kim Snekkerup nægtet adgang til det lokale, hvor stemmerne blev talt op. Ifølge Kim Snekkerup spurgte han fredeligt, om han måtte overvære processen, mens det fremgår af referatet, at ”uromagere” søgte at trænge ind i lokalet, hvorfor døren måtte låses, så valgbestyrelsen kunne få ro.

Kim Snekkerup er tidligere formand for menighedsrådet, som før har været præget af konflikt, men ser ingen grund til, at det skulle afholde ham fra at overvære stemmeoptællingen.

”Det var lidt som at være i Hviderusland. Det er nemmere at lukke munden på sine kritikere ved at udråbe dem til uromagere end at tage en dialog med dem,” siger Kim Snekkerup, der har indgivet en klage til Helsingør Stift og Kirkeministeriet, hvor han kræver omvalg.

Og det er nødvendigt, mener Hans Raun Iversen, lektor i praktisk teologi på Københavns Universitet.

”Der skal være omvalg, og det er ikke til diskussion. Noget af det mest glædelige, jeg har observeret ved dette valg, er, at den nye valgform har fået kandidater til at melde sig, som ellers aldrig før ville have gjort det. Det er ikke tit, jeg roser Kirkeministeriet, men her må jeg sige, at man har fundet en form, som gør, at det hele bliver mindre indspist, og hvor demokratiet styrkes. Så man skal selvfølgelig følge reglerne, og hvis man var bekymret for coronasmitte, måtte man have lejet en større hal,” siger Hans Raun Iversen.

Der var faktisk plads til flere mennesker i hallen, men menighedsrådsformand Kristian Kousholt ville ikke bryde forsamlingsforbuddet, som på det tidspunkt var 100 personer – heller ikke selvom kirker også i lejede lokaler kun er underlagt reglen om to kvadratmeter per person. Kristian Kousholt mener heller ikke, der er grund til omvalg.

”Vi stod i en umulig situation, hvor vi kunne vælge at tage hensyn til ældre borgeres bekymring for deres sundhed og samtidig undgå at overtræde forsamlingsforbuddet eller gå på kompromis med nogle teknikaliteter. Vi valgte det sidste, for vi vurderede, at det var det mest ansvarlige at gøre,” siger Kristian Kousholt.

”Teknikaliteterne”, som du kalder dem, er en lov. Burde I ikke have overholdt loven, nu hvor I kun var underlagt kvadratmeterreglen?

”Som sagt stod vi i en umulig situation, og jeg mener, vi traf den rigtige beslutning. Det betød faktisk, at flere fik mulighed for at afgive en stemme, end det ellers ville have været tilfældet.”

Mener du ikke, det er problematisk, at alle ikke havde lige muligheder for at stille op, idet mange stemmer allerede var afgivet, da I nåede til det punkt på dagsordenen, hvor andre kandidater kunne melde sig?

”Der var ingen, som meldte sig ud over de eksisterende kandidater. Det vidste vi godt på forhånd, og derfor tog vi den beslutning, vi gjorde, for at flest muligt kunne stemme,” siger Kristian Kousholt.

Forud for valget henvendte Kristian Kousholt sig til Helsingør Stift og spurgte, om afstemningen kunne ske ved valgforsamlingens begyndelse, men fik at vide, at man skulle holde sig til dagsordenen. Stiftet oplyser til Kristeligt Dagblad, at man har modtaget klagen fra Kim Snekkerup, og at sagen undersøges.