Prøv avisen

Menighedsråd i Ulkebøl møder kritik

Foto: Paw Gissel/modelfoto

En tidligere vikarierende præst i Ulkebøl Kirke peger på en ”absurd alkoholkultur” blandt medlemmer af Ulkebøls menighedsråd, mens et sognebarn mener, at menighedsrådet er for moderne i sin kirkeførelse

I Ulkebøl Sogn rasles der i disse dage med sablerne.

Som man i sidste uge kunne læse i Kristeligt Dagblad, truer menighedsrådet med at gå af, hvis ikke sognepræst Kirsten Schmidt forlader sit embede. Ifølge menighedsrådsformand Frede Mørch Pedersen skyldes konflikten, at sognepræsten ikke er i stand til at samarbejde med andre. Derfor har menighedsrådet givet biskoppen i Haderslev Stift en frist til den 30. september til at løse problemet.

Men i dag kan man på avisens debatsider læse et indlæg skrevet af en tidligere vikariende præst i det sønderjyske sogn, der rejser en kritik af menighedsrådet. Præsten, Søren Wogensen, vikarierede i Ulkebøl Kirke i perioden juli-oktober 2010, og han oplevede, hvad han selv kalder en ”absurd alkoholkultur” blandt nogle af menighedsrådsmedlemmerne. Han husker, at han i sin vikartid medvirkede ved et eller to menighedsrådsmøder, og disse begyndte med et traktement ledsaget af muligheden for et glas vin eller en øl.

Den tidligere vikarpræst er ikke selv afholdsmand, men følte sig generet af et for stort alkoholindtag, der fortsatte under selve det faglige møde.

”Der var to, der hver især indtog det meste af en flaske vin. Og en tredje ved bordet, der indtog fem-seks øl. Så synes jeg, man er nået dertil, hvor grænsen er godt og vel overskredet,” siger han.

Søren Wogensen ved ikke, om lignende alkoholindtag har fundet sted på andre faglige møder og oplevede da heller ikke, at specifikke saglige beslutninger blev påvirket af, at nogle i selskabet havde drukket.

”Det er mere det principielle i, at det rent faktisk fik lov at udspille sig på et møde, som i udgangspunktet er tilgængeligt for offentligheden. Det var under al kritik. Et menighedsråd sidder som en offentlig forvaltning og forvalter offentlige midler. Hvordan ville man reagere, hvis det var foregået i en kommunalbestyrelse?”, spørger Søren Wogensen, der i dag er sognepræst i Gørding, Vemb og Bur i Vestjylland.

I sidste uge kunne Kristeligt Dagblad berette, at lokale sognebørn har taget initiativ til en underskriftindsamling, der skal støtte Ulkebøls menighedsråd.

Fra et andet sognebarn, Lis Wrang Slot, lyder der dog andre toner. Hun oplever, at menighedsrådet repræsenterer en for moderne kirkeførelse til hendes smag med mange sociale aktiviteter og et ønske om stadig fornyelse i sognets kirkeliv. Sognepræsten Kirsten Schmidt derimod står for en mere traditionel opfattelse af kirkens opgaver, mener Lis Wrang Slot.

”Jeg kan godt lide præsten. Min opfattelse er, at for hende kommer kristendommen i første række.”

Menighedsrådsformand Frede Mørch Pedersen vil ikke kommentere Søren Wogensens kritik. Han giver dog Lis Wrang Slot ret i hendes karakteristik af et moderne menighedsråd over for en mere traditionel præst.

”Vi har gjort en hel del for sognet ved forskellige arrangementer, og der mener Kirsten Schmidt åbenbart, at vi skal være kirke søndag formiddag og så færdig. Men når vi har noget i vores sognehus, kommer der mellem 60 og 100 mennesker hver gang, så det må være noget, sognet gerne vil have,” siger han.

Kristeligt Dagblad har henvendt sig til flere ansatte og tidligere ansatte i Ulkebøl Sogn, som ikke ønsker at udtale sig. Sognepræst Kirsten Schmidt har tidligere afvist at kommentere sagen.