Menighedsråd klager til ministerium: Blev ”manipuleret” i udemokratisk ansættelsesproces

Et flertal i menighedsrådet ved domkirken i Helsingør har klaget til Kirkeministeriet. Ifølge klagen føler de sig presset til at tage hensyn til biskoppens interesser i ansættelsen af en ny domprovst

I Helsingør Stift arbejder man lige nu på at finde den rette kandidat til den magtfulde stilling som domprovst ved byens domkirke Skt. Olai.
I Helsingør Stift arbejder man lige nu på at finde den rette kandidat til den magtfulde stilling som domprovst ved byens domkirke Skt. Olai. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

I Helsingør Stift arbejder man lige nu på at finde den rette kandidat til den magtfulde stilling som domprovst ved byens domkirke, Sankt Olai. I går kom afgørelsen et skridt tættere på, da domsognets menighedsråd afgav sin udtalelse til biskop Peter Birch med en prioriteret liste over de tre kandidater, rådet ønsker sig. Provstiudvalget gjorde for nylig det samme, og senest på mandag skal biskop Peter Birch aflevere udtalelserne til Kirkeministeriet sammen med sine egne ønsker til, hvem der skal bestride stillingen.

Men hos et flertal af menighedsrådet er der langtfra tilfredshed med ansættelsesprocessen, som den er forløbet indtil videre. 6 ud af 11 medlemmer har skrevet under på en klage, som er sendt til Kirkeministeriet. Underskriverne har ikke ønsket at vise Kristeligt Dagblad klagen, men en af underskriverne, menighedsrådsmedlemmet Thomas Kok, begrunder sin beslutning om at skrive under med, at han finder forløbet problematisk og udemokratisk.

”Jeg oplever, at der er blevet lagt pres på os (menighedsrådet, red.), for at vi skulle vælge nogle bestemte kandidater til prøvegudstjeneste og samtale. Eller sagt på en anden måde: Der var i hvert fald nogle, vi fik at vide, at vi ikke skulle vælge, fordi biskoppen allerede havde besluttet, at han ikke fandt dem interessante,” siger Thomas Kok.

Det omtalte pres kom ifølge Thomas Kok fra den nuværende konstituerede domprovst, Hans-Henrik Nissen, på et møde, hvor de indkomne ansøgninger blev præsenteret for menighedsrådet. Her oplevede han det, som om Hans-Henrik Nissen varetog biskoppens interesser.

”Vi føler, at vi er blevet lagt under stærk manipulation, og at vi mere eller mindre direkte har fået at vide, at det var biskoppen, vi først og fremmest skulle tage hensyn til i den her proces,” siger Thomas Kok.

Han anerkender, at en domprovst har meget at gøre med biskoppen i det daglige, og at det også er vigtigt, at domprovsten er en administrativt dygtig leder. Men, siger han:

”Domprovsten er også 50 procent sognepræst, og det er selvfølgelig først og fremmest det, vi kigger på, hvor jeg har indtryk af, at biskoppen og provstiudvalget ønsker sig en god administrator. Det er naturligt, at vi har forskellige interesser, men vi synes, det er vigtigt, at vi får en kandidat, som vil prioritere kirkelivet.”

Konstitueret domprovst Hans-Henrik Nissen har ikke ønsket at svare på anklagerne, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra biskop over Helsingør Stift Peter Birch. Det har heller ikke været muligt at få en bekræftelse fra Kirkeministeriet på, om klagen er modtaget, eller et svar på, hvordan den behandles.

Den nye domprovst ventes at kunne begynde efter sommer. Vedkommende afløser Steffen Ravn Jørgensen, som gik på pension tidligere i år efter knap 20 år på posten.