Prøv avisen

Menighedsråd rundt om i landet: Biskopper genopslår ikke præstestillinger uden om os

Haderslev-biskoppen Marianne Christiansen mener stadig, at det med det nuværende regelsæt er uden for diskussion, at det er biskoppens beslutning, om en stilling skal genopslås Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Det er et særsyn i det kirkelige Danmark, når Haderslev-biskop genopslår præstestillinger uden først at diskutere det med menighedsrådet, viser rundringning til menighedsråd, der har haft en præstestilling genopslået. Glædeligt, lyder det fra formand for Præsteforening

Spørger man Kirkeministeriet, er biskopper i deres gode ret til at tage sagen i egen hånd og genopslå en ledig præstestilling uden først at vende det med menighedsrådet. Og spørger man biskop i Haderslev Stift Marianne Christiansen, kan det ligefrem være det mest hensigtsmæssige, at biskoppen selv træffer den beslutning.

Men når man spørger i andre dele af landet, tegner der sig et andet billede end den praksis i Haderslev, der de seneste dage har skabt debat. En rundringning til 14 menighedsråd rundtom i Danmark, hvor man har haft en præstestilling genopslået i løbet af de seneste par år, viser, at biskoppen og menighedsråd typisk diskuterer de indkomne ansøgninger i fællesskab og beslutter, om stillingen skal genopslås.

Sådan var det blandt andet, da menighedsrådet i Tved Kirke i Fyens Stift tidligere på efteråret annoncerede en barselsvikar for deres præst og ikke fik nok egnede ansøgninger i første runde.

”Vi oplevede, at der var fuld respekt fra biskoppen, og at det var os, der kom med udspillet til, at stillingen skulle genopslås. Alt andet ville også have skabt protester i menighedsrådet. Jeg er i hvert fald ikke bange for at sige, hvad jeg mener,” siger menighedsrådsformand Eva Kristina Mikkelsen.

Nordjylland er en del af landet, hvor man typisk har haft svært ved at finde nok egnede kandidater til ledige præstestillinger og må genopslå mange stillinger. Her lægger Aalborg-biskoppen Henning Toft Bro stor vægt på, at menighedsrådene føler sig inddraget i spørgsmålet om genopslag. Derfor holder han altid først møde med menighedsrådet inden et eventuelt genopslag.

”Jeg mener, det er vigtigt for den demokratiske proces, at menighedsrådene føler sig hørt. Og det giver mig også en unik mulighed for at komme ud at tale med menighedsrådet om situationen og indgyde mod og opmuntring hos dem. Det er vigtigt for mig at få sagt, at det ikke er dem eller deres embede, der er noget galt med, men at vi er i en tid, hvor det generelt er svært at få nok ansøgninger,” siger han, ligesom biskop over Helsingør Stift Lise-Lotte Rebel også først drøfter ansøgningerne med menighedsrådet inden et eventuelt genopslag, omend genopslag sjældent sker i hendes stift.