Jim Lyngvild får kunst op at hænge i kirke

At designer Jim Lyngvild er asatroende og kristendomskritisk, kommer ikke til udtryk i hans kirkekunst i Faaborg Kirke, siger menighedsrådsformand

Jim Lyngvild får kunst op at hænge i kirke

Thomas Ingemansen, du er fra på søndag formand for menighedsrådet i Faaborg Kirke, der næste år udstiller kirkekunst af designeren Jim Lyngvild. Hvorfor gør I det?

Jim Lyngvild var inviteret som foredragsholder i forbindelse med vores høstgudstjeneste, hvor han talte med vores sognepræst om høstritualerne i kristendom og asatro. Efter foredraget spurgte jeg, om han havde været i kirken, og det havde han aldrig. Så han fik en rundvisning og syntes, at kirken var meget smuk, men at sideskibene i kirken var meget bare. Så begyndte hans hjerne at arbejde, og så foreslog han at lave seks motiver inspireret af bibelhistorier og hænge op som fotokunst. Og han tilbød at gøre det gratis.

Han er asatroende. Var det en del af jeres overvejelser, inden I sagde ja?

Nej, ikke rigtigt. Vi var klar over, at han er asatroende, men det gjorde vi os ikke nogen dybere tanker om. Hans fotografier er fortolkninger af bibelhistorier og har derfor ikke noget med hans asatro at gøre.

Kan det ikke tænkes, at hans asatro kan smitte af på, hvordan han vælger at fortolke disse bibelhistorier?

Jeg ved ikke, om den decideret kan smitte af, men han har selvfølgelig en anden tilgang end en præst eller en teolog har til bibelhistorierne. Og det vil måske smitte af, men jeg tænker, at Jim har megen kendskab til den kristne tro og en respekt for vores kirke. Så jeg forestiller mig ikke, at det bliver et problem.

Et udkast til et af billederne viser en rødhåret, langhåret og langskægget Moses i en åben kåbe, der afslører hans muskuløse krop. Ligner det ikke noget, der i højere grad er inspireret af stærke, nordiske guder end af kristendommen?

Der er ligheder i hans tidligere fremstillinger af vikinger og asatroens fokus på maskulinitet og stolthed. Men det er en fortolkning, og kunstnere skal være frie til at fortolke. Det pågældende billede er et første udkast og kommer formentlig ikke op at hænge i den version. Men formålet med billederne er, at de skal sætte tanker i gang hos kirkegængerne om, hvad for eksempel deres tro er. Og det er jeg sikker på, at sådan et billede vil kunne.

Jim Lyngvild har tidligere kaldt kristendommen det værste, der er sket i Danmarkshistorien. At den har skabt ynkelige dovenmikler. Tror du ikke, at det vil komme til udtryk i hans formidling?

Vi var klar over, at han havde haft nogle kommentarer om kristendommen, men jeg er altså overbevist om, at det ikke vil komme til udtryk i fotografierne. Han har stor respekt for kirken, og selvom han ikke tror på kristendommen, er han jo ikke direkte modstander af den.

Hvis han mener, at kristendommen er det værste, der er sket i Danmarkshistorien, kan man vel udlægge, at han er modstander af den? Medmindre han har skiftet holdning?

Det kan man måske godt sige. Han har dog ikke givet udtryk for, at han er modstander af kristendommen over for os.

Bliver der ført teologisk tilsyn med værket?

Ja, det gør der. Jim har i udgangspunktet frie tøjler, men med det in mente, at han skal være i dialog med kirkens præster. De giver ham teologisk vejledning og står sammen med os i menighedsrådet for den endelige godkendelse af de billeder, der forventes at komme op i første kvartal af 2020.8