Menighedsråd nedlægger sig selv

I Falslev-Vindblæs Sogn i Himmerland er menighedsrådsmedlemmerne gået i samlet flok, primært på grund af dårligt samarbejde med de kirkelige myndigheder

Menighedsmedlemmerne i Falslev-Vindblæs Sogn i Himmerland har nedlagt arbejdet. Provst Jørgen Pontoppidan forstår godt frustrationen fra medlemmerne, men afviser alligevel kritikken.
Menighedsmedlemmerne i Falslev-Vindblæs Sogn i Himmerland har nedlagt arbejdet. Provst Jørgen Pontoppidan forstår godt frustrationen fra medlemmerne, men afviser alligevel kritikken. Foto: Arkivfoto. Henrik Bo Denmark.

Vi ved godt, at det er ulovligt, det vi har gjort. Men der findes jo ikke noget menighedsrådsfængsel, og vi tror på tilgivelse.

Sådan udtrykker næstformand i Falslev-Vindblæs Menighedsråd, Astrid Kragh, situationen i det himmerlandske sogn.

Menighedsrådet synes, at samarbejdet med de kirkelige myndigheder er blevet så anstrengt, at de på et ekstraordinært møde onsdag aften alle forlod deres pladser. Nogle protesterede, og andre ønskede ikke at fortsætte under den forøgede arbejdsbyrde, hvilket også gjaldt stedfortræderne.

LÆS OGSÅ: Menighedsråd bør se på fremtiden for deres egen kirke

Vi har kæmpet hårdt og arbejdet sammen i rådet. Men der har været et ringe samarbejde med de kirkelige myndigheder, og ringest har det været med provsten. For mit eget vedkommende ønsker jeg ikke at lægge navn til at arbejde i en del af den statsejede virksomhed folkekirken, som burde fungere professionelt og ikke behandle et sogn med en langtidssyg præst på den måde, siger næstformand Astrid Kragh.

Menighedsrådet har følt sig presset, siden sognets faste præst blev langtidssygemeldt i november 2012. Sognet har siden haft 12 skiftende sognepræster, i øvrigt uden at stillingerne har været slået op, og uden at menighedsrådet har været hørt en eneste gang, påpeger Astrid Kragh.

Vi har ansvaret for, at gudstjenesterne bliver planlagt. Men helt banalt har det været umuligt at skrive prædikantens navn på gudstjenestelisten i kirkebladet, for vi kendte ikke navnet, siger Astrid Kragh.

Hun mener, at sognet lider under, at der ikke er en præst, menigheden har relationer til. Det betyder, at der kommer færre i kirke, og pårørende ved ikke, hvilken præst de har ved for eksempel dødsfald.

Formand for menighedsrådet Gudrun Laub begrunder desuden sin afgang med, at en tidligere formand, som menighedsrådet har udtrykt mistillid til, for nylig er kommet i provstiudvalget.

Det er sørgeligt, at det er kommet hertil, for der er et engagement i menighedsrådet for at udvikle menighedslivet. Men det, som foregår, er en farce, som ikke har noget med demokrati at gøre, siger Gudrun Laub.

Provst i Hobro-Mariager Provsti, Jørgen E. Pontoppidan, afviser kritikken.

På det orienterende møde om valg til provstiudvalget konstaterede jeg, at der var de fire medlemmer, der var nødvendige, samtidig med at der var frist til, at flere lister kunne stille op. Den person, som formanden ikke bryder sig om, nyder fuld tillid i resten af provstiet, siger Jørgen E. Pontoppidan.

Han forstår godt menighedsrådets frustration over præstesituationen.

Det er et problem med lange sygemeldinger, hvor jeg er nødt til at indrette mig efter, hvornår sygemeldingen bliver forlænget, før jeg kan finde afløsere. Menighedsrådet er blevet orienteret. Men der har ikke været tid til at høre menighedsrådet om den nye afløser, som måske kun skulle være der i kort tid. Nu er vi begyndt at ansætte afløsere i længere tid, siger Jørgen E. Pontoppidan.