Menighedsråd og præster taler igen sammen

Parterne i en sognekonflikt forsøger nu at samarbejde efter en periode, hvor de som nødløsning måtte undgå hinanden

En kirkelig kriseplan om at holde sig helt fra hinanden lader til at have båret frugt i de midtjyske Tørring og Hammer Sogne.
En kirkelig kriseplan om at holde sig helt fra hinanden lader til at have båret frugt i de midtjyske Tørring og Hammer Sogne. Foto: Jørgen Bausager/ Denmark.

En kirkelig kriseplan om at holde sig helt fra hinanden lader til at have båret frugt i de midtjyske Tørring og Hammer Sogne.

I sidste måned førte en længerevarende konflikt til, at præsterne og de tilbageværende medlemmer af menighedsrådet måtte afskærmes fra hinanden.

Forud for den beslutning var to præster blevet sygemeldt, og beskyldninger om elendigt psykisk arbejdsmiljø havde fået over 200 borgere til at underskrive et krav om menighedsrådets afgang. Flere kritiserede menighedsrådsmedlemmer valgte dog selv at gå af.

Nu er præsterne og det resterende menighedsråd igen begyndt at tale sammen.

Man visker ikke lige tavlen ren på fjorten dage, siger formand for menighedsrådet Kresten Terkilsen.

LÆS OGSÅ: Præster skal undgå menighedsråd

Men vi har etableret et samarbejde, og jeg vil sige, at det er rimelig positivt. Tilliden har jo lidt overlast efter et halvt år med problemer, og det sidder dybt i dem, der har været involveret. Men når vi sidder og snakker sammen over bordet, så er der god kontakt. Retorikken har ændret sig fra begge sider.

Beslutningen om at undgå hinanden blev truffet i samarbejde med biskop i Haderslev Stift Marianne Christiansen. Hun bekræfter, at det var en midlertidig nødløsning, der ikke længere er aktuel.

Menighedsrådet og præsterne er i gang med et forløb, hvor man skal genetablere et godt samvirke, og det er jeg helt sikker på, at man får gjort, siger hun.

Præsterne Maria Bech Tuominen og Hanne-Birgitte Kristiansen, som sygemeldte sig i oktober 2013, er begge på vej tilbage i arbejde. Tre nye medlemmer skal vælges ind i menighedsrådet i juni, eftersom en række medlemmer forlod rådet under konflikten.

De borgere, der krævede hele menighedsrådets afgang, har droppet deres krav, fortæller Erik Lavigne Madsen, tidligere menighedsrådsmedlem og en af initiativtagerne til en række borgerprotester.

Parterne skal dog stadig mødes med en samarbejdskonsulent for at få snakket nogle ting igennem, fortæller sognepræst Hanne-Birgitte Kristiansen.

Det er der god brug for. Og så tror jeg simpelthen, at alle er indstillet på, at vi nu skal fremad. Menighedsrådet har afvist at gå af, men de tilbageblevne medlemmer har til gengæld understreget stor vilje til at samarbejde. Det løfte holder vi dem op på.

Striden lægger sig i forlængelse af en række folkekirkelige konflikter. I 2013 førte uenighed om en fyret graver og sognepræstens facon for eksempel til åben konflikt i Nybøl Kirke i Sønderjylland, mens en anden konflikt fik Københavns biskop til at dele et kun tre år gammelt sogn, Rosenvængets Sogn, i København i 2011.