Menighedsråd: Problemerne begyndte, da Villads pakkede sin kufftert ud

Vidner fra tidligere menighedsråd såede tvivl om Mette Villads Christensens samarbejdsevner i Østre Landsret

På fjerde og sidste dag i retssagen mod den fyrede sognepræst Mette Villads Christensen sagde menighedsrådsmedlem, at problemerne startede, så snart præsten startede på jobbet
På fjerde og sidste dag i retssagen mod den fyrede sognepræst Mette Villads Christensen sagde menighedsrådsmedlem, at problemerne startede, så snart præsten startede på jobbet. Foto: Henning Bagger Denmark.

Problemerne begyndte allerede den dag, Mette Villads Christensen pakkede sin kuffert ud, da hun ankom i 1999. Allerede der beskyldte hun flyttemanden for at have taget hendes ting. Og hver gang vi besluttede noget i menighedsrådet om præstegården, så mente hun det modsatte.

Det sagde Vibeke Bak Jensen, der har siddet i nordjyske Jelstrup Menighedsråd i 16 år, i går i Østre Landsret i den sag, hvor sognepræst Mette Villads kæmper for ret til erstatning for Kirkeministeriets fyring af hende i 2009.

LÆS OGSÅ: Mette Villads: Jeg har været en trestjernet idiot

Lige som de tre øvrige nuværende og tidligere medlemmer af Jelstrup Menighedsråd, der blev udspurgt i går, var det ikke Mette Villads fanskare, der sad i vidneskranken i går.

Det var kammeradvokat Nina Ammitzbøll Juuls vidner, der igen i dag skulle sandsynliggøre, at konflikten havde været langvarig, mens Mette Villads advokat, Klaus Antonsen, forsøgte at gøre menighedsrådene til de eneste skyldige i konflikten, fordi præstefyring efter paragraf 43 kræver, at præsten skal have været strid med menigheden gennem en årrække. Og Klaus Antonsen mente ikke, at resultatet af menighedsrådsvalget i 2008, hvor modstanderne af præsten vandt i alle pastoratets tre sogne, betød, at menigheden som sådan var utilfredse med sognepræsten.

STORT TEMA
: Mette Villads - en fyret sognepræst

Der er 969 folkekirkemedlemmer i de tre sogne, og de menighedsrådsmedlemmer, der blev udspurgt i går, sagde samstemmende, at der blev talt meget om præsten både i Brugsen, når naboer mødte hinanden og i den almindelige dagligdag, når man mødte hinanden.

Karin Christiansen, som stadig sidder i Jelstrup Menighedsråd, mener, at konflikterne begyndte allerede i 2002.

Deltagelsen i de kirkelige aktiviteter forsvandt, og det var på grund af Mette Villads arrogante adfærd over for menigheden. Og allerede i 2004 overvejede vi i menighedsrådet en underskriftsindsamling for at få præsten fjernet, sagde hun.

Karin Christiansen ringede også til daværende biskop Søren Lodberg Hvas for at klage over præsten.

Jeg sagde til ham, at jeg skulle have luft. Men når jeg ikke var formand for menighedsrådet, så følte jeg ikke, at jeg var vigtig nok for en biskop. Men vi har faktisk diskuteret samarbejdsproblemer hele vejen igennem.

Det er især sagen om de låste døre, der har fået menighedsrødderne op i det røde felt. Mette Villads låste dørene ved alle møder, også de offentlige.

LÆS OGSÅ: Villads: Kirken emmede af gode aktiviteter

Hvordan tror I det er at komme til en låst dør til et offentligt arrangement?, spurgte Knud Moltsen, tidligere menighedsrådsmedlem, indigneret med øjnene rettet mod dommeren i sagen.

Og når der er bestilt tømrer, der begynder at arbejde klokken syv, og han kan se, at præsten går derinde, så lukker hun ikke op før klokken ni.

Mette Villads Christensens præstebolig var ikke klar, da hun kom til sognet i 1999. Derfor har hun boet i to midlertidige boliger og er altså flyttet i alt tre gange på kort tid.

Og hun, siger Knud Moltsen og nikker sidelæns over mod Mette Villads uden at dreje hovedet, har hver gang hævdet, at der forsvandt ting ved flytning, men hun har aldrig kunnet bevise det. Men hun er rigtig god til begravelser. Det skal hun have.

Efter formiddagens udspørgen af i alt fire menighedsrådsmedlemmer skulle Mette Villads kommentere sagen.

Jeg har været en trestjernet idiot, sagde hun.

Jeg har aldrig mistænkt menighedsrådet for at stjæle fra mig ved præstegårdssyn, men jeg ved nu, at jeg aldrig burde have sagt, at der var forsvundet ting ved synene. Det er jeg ked af.

Til gengæld var der ingen enighed mellem menighedsråd og præst om, hvorvidt Mette Villads kunne låse privatboligen særskilt, og dermed holde de offentlige arrangementer åbne. Mette Villads mente nej, og menighedsrådene mente, at det sagtens kan lade sig gøre.

Fredagen sluttede med, at både advokat og kammeradvokat procederede, altså fremlagde deres hovedargumenter.

Klaus Antonsen for erstatning til sognepræsten, uanset om fyringen anerkendes eller ej, og Nina Ammitzbøll for stadfæstelse af fyringen med en låge på klem for en mindre erstatning.

Det er ikke fastlagt, hvornår domsafsigelsen finder sted.