Menighedsråd vælger nye veje

162 sogne afprøvede tirsdag aften en ny valgordning, der udskifter menighedsrådsvalget med en såkaldt valgforsamling med ventil, en form for generalforsamling. Kristeligt Dagblad tog til valgforsamling fem steder i landet

Der var højt humør inden valgforsamlingen i Jesuskirken i København, her med menighedsrådsformand Trine Smith i midten. Humøret holdt, for da aftenen sluttede, stod kirken med et menighedsråd, der var besat på alle pladser.
Der var højt humør inden valgforsamlingen i Jesuskirken i København, her med menighedsrådsformand Trine Smith i midten. Humøret holdt, for da aftenen sluttede, stod kirken med et menighedsråd, der var besat på alle pladser. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Carlsberg og kildevand skænkes i glassene, og snakken går. De godt 50 fremmødte i konfirmandstuen i landsbyen Vær ved Horsens har taget plads rundt omkring bordene, hvor de for første gang skal deltage i en såkaldt valgforsamling med ventil. Arrangementet er en forsøgsordning, som til forveksling ligner en generalforsamling, og som hos 162 sogne erstatter et ordinært menighedsrådsvalg.

Og jeg troede slet ikke, der kom nogen, siger en smilende menighedsrådsformand i Vær og Nebel Sogne, Kirsten Styrup, lettet, inden hun byder velkommen.

LÆS OGSÅ: Nye valg i sogne ligner succes

Vi har sagt ja til at være med i valgforsøget i håb om at få færre formalia og gøre det lettere og mere ligetil at deltage i menighedsrådsvalget, forklarer hun.

Og resultatet fra aftenen udebliver da heller ikke. Seks menighedsrådsmedlemmer har valgt at fortsætte, og fire nye kommer til. Ved aftenens udgang kan sognet dermed præsentere et nyt ti mand stort menighedsråd, klar til at kaste sig over fire års folkekirkeligt ledelsesarbejde.

På Amager i København er den kridhvide Filips Kirkes menighedsal godt fyldt op med omkring 50 unge og ældre til opstillingsmøde. Da Kristeligt Dagblad ankommer til mødet, er formalia netop overstået. Da de første navne begynder at tikke ind på storskærmen, indtræder der på få sekunder en stemning af spændt forventning.

Filips Kirke skal bruge 12 medlemmer i sit menighedsrådet. Men da alle opstillingsvillige kandidater har meldt sig, ender listen på 13. Det betyder, at en af kandidaterne er nødt til at trække sig.

Det er der bare ingen, der vil. Salen begynder at blive urolig:

Kan vi ikke bare stemme om det?

Den nederste på listen må trække sig.

Sidst på listen står de to helt unge kandidater Mathilde Have og Pernille Ærø Heikendorf.

Vi kommer fra Hinnerup for at studere i København. Det er første gang, vi er til et opstillingmøde til et menighedsråd. Vi er enige om, at vi bør gå noget mere i kirke end bare til juleaften, og derfor vil vi engagere os i kirkens arbejde. Jeg forstår, at det gamle menighedsråd er mødt frem med en række kandidater, og når vi så også stiller op, er vi blevet for mange. Hvis forsamlingen her virkelig mener, at der skal nye ansigter, nyt blod og unge mennesker i menighedsrådet, så må nogle af de gamle trække sig. Vi har ikke tænkt os at gøre det, lyder det fra Pernille Ærø Heikendorf.

Det bliver der heller ikke noget af, for efter en tænkepause og en snak over en cola eller en fanta vælger en af de andre kandidater at acceptere posten som stedfortræder. Formand Birgit Andersen er godt tilfreds med forløbet af forsøget.

Vi fik de kandidater, vi skulle bruge, og der er tre nye og unge ansigter blandt dem. Det er, hvad jeg gerne ville have. Vi var mange flere til opstillingsmødet denne gang end sidst, der var valg, og der var betydelig mere debat, siger Birgit Andersen.

Uden for sognegården i Gedved ved Horsens sænker mørket sig, men indenfor er der stadig lys. Stemmeafgivningen er i fuld gang, da Kristeligt Dagblads udsendte træder ind ad døren.

Faktisk er der ikke flere opstillede, end vi har brug for, men vi stemmer alligevel for at få kandidaterne prioriteret på en liste, hvis vi mod forventning alligevel skal ud i valg, forklarer menighedsrådsformand i Kattrup og Tolstrup Sogne Helga Sørensen, der står i spidsen for det otte mand store menighedsråd.

En lille papkasse med et hul på låget udgør den hjemmelavede stemmeurne, hvor de 17 deltageres stemmer omhyggeligt samles, for herefter at blive talt af aftenens to stemmetællere.

Menighedsrådsformand Helga Sørensen ser tilfreds til.

Så langt tilbage jeg kan huske, har vi her i sognet haft aftalevalg (hvor der ikke er kamp om pladserne, red.), og så synes jeg faktisk, det er rarere med sådan en aften her, hvor man kan komme og få det hele klaret på en aften.

Lidt senere skal der vælges suppleanter til det nye menighedsråd, og der bliver stille i sognegården. Menighedsrådsformanden oplyser et enkelt navn på en suppleant, der gerne vil fortsætte, men der mangler stadig en.

Det er da noget for dig, Kirsten, er det ikke?, lyder det ved et af bordene henvendt til en dame.

Åh, er det ikke lidt farligt..., lyder det nølende svar.

Ikke spor, svares der muntert. Og efter en kort overvejelse skrives også Kirstens navn på den hvide tavle.

I Carlsberg-kvarteret på bakken i København ligger brygger Jacobsens Jesuskirken med det internationale ry for sin kunstneriske udsmykning og arkitektur. Her er der inviteret til opstillingmøde i den store, gamle patriciavilla, som er kirkens sognegård. Det har 18 sagt ja tak til, og blandt dem lykkes det at finde de 10 menighedsrådsmedlemmer.

Menighedsrådets formand Trine Smith aflægger beretning.

I den forgangne periode har vi lagt vægt på at skabe gode forhold for vores medarbejdere, for de er en vigtig del af at føle sig velkommen i kirken og i sognegården. Desværre trænger den gamle bygning til en del vedligeholdelse, og det koster penge. Derfor har vi brugt en del tid og penge på at reparere den store lanterne på kirkens tag. Sådan arbejder vi med det kæmpestore og det helt små, og derfor er menighedsrådsarbejde så underholdende, siger Trine Smith.

24 stemmeberettigede og et par tilhørere har netop forladt den lukningstruede Hellig Kors Kirke på Nørrebro i København, da Kristeligt Dagblad når frem. De nødvendige 10 kandidater og stedfortrædere er fundet, oplyser formand for valgbestyrelsen, Svend Hovard.

Der var sikkert kommet en del flere, hvis ikke menighedsrådet netop har besluttet sig for ikke længere at pege på Hellig Kors, som en af de kirker, der kan lukkes i København. Nu har et stort flertal i menighedsrådet i stedet besluttet sig for at pege på Blågårds Kirke på Blågårds Plads, siger Svend Hovard.

Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.