Prøv avisen

Michael Melchior kan blive overrabbiner i Storbritannien

Danskfødte Michael Melchior nævnes som en af favorit-kandidaterne til det prestigefyldte job som overrabbiner i Storbritannien. Foto: JAN JØRGENSEN

Selvom Storbritanniens nuværende overrabbiner først går af i september i år, er der allerede kamp om posten. Danskfødte Michael Melchior nævnes som en af favorit-kandidaterne

Han er den helt rigtige mand til posten.

Sådan siger de kilder, der allerede nu har øje på danskfødte Michael Melchior som efterfølger til Storbritanniens nuværende overrabbiner, Jonathan Sacks.

LÆS OGSÅ: Den debatterende rabbiner

I modsætning til Sacks, der kritiseres for at have bøjet sig for de mere konservative stemmer i det jødiske samfund, ses Michael Melchior som en erfaren rabbiner, der står stærkt over for de mere radikale dele af jødisk ortodoksi, og som samtidig samarbejder fint med den jødiske reformbevægelse.

Jonathan Sacks ventes at trække sig fra posten i september 2012, hvilket nu giver anledning til et kapløb blandt de forskellige kandidater.

Forhandlingerne vil begynde i september, og den kommende overrabbiner ventes at tiltræde posten i løbet af sommeren 2013.

Men Michael Melchior, der emigrerede til Israel i 1986, siger til Kristeligt Dagblad, at han slet ikke er begyndt at tænke på muligheden for at blive Storbritanniens næste overrabbiner.

Det er meget smigrende og pænt, at nogen mener, at jeg er kvalificeret til det job. At være overrabbiner i Storbritannien er en af de mest interessante positioner, en rabbiner kan besidde. Men i øjeblikket ved jeg ikke engang, hvad jeg skal i morgen tidlig. Så jeg har ikke nogen konkrete overvejelser i øjeblikket, siger Michael Melchior.

Han tilføjer dog samtidig at han i israelsk politik har lært ikke at sige aldrig om noget.

Michael Melchior har fungeret som Norges overrabbiner i en længere årrække, og i Israel var han medlem af det israelske parlament, Knesset, i perioden 1999-2009, blandt andet som minister for jøder i diaspora.

Michael Melchior bekræfter, at visse personer har kontaktet ham på det seneste i forbindelse med posten som overrabbiner. Han mener, at det jødiske samfund i Storbritannien i stigende grad undergår en polarisering mellem de forskellige jødiske grupper, og at samfundet i høj grad har brug for en samlende figur.

Men indtil videre vælger han at fokusere på sit virke i Israel, fordi han stadig mener, at det er her han kan yde sin største indsats for det jødiske folk.

I dag lever der omkring 270.000 jøder i Storbritannien, hvoraf 74 procent har tilknytning til en af landets 409 synagoger.

allan@k.dk