Miljøgruppe vil forhindre dåb i Jordanfloden

Jordanfloden er for beskidt til, at kristne pilgrimme bør lade sig døbe i den, mener miljøgruppe

Selvom Jordanfloden er stærkt forurenet, bliver ortodokse kristne ved med at lade sig døbe i det historiske vand. Foto: Ariel Shalit, AP

De bibelske floder har det ikke let i øjeblikket.

Da 70'er-discogruppen Boney M i løbet af ugen gav koncert for tusinder af palæstinensere i Ramallah på Vestbredden, bad arrangørerne bandet om at droppe sangen "Rivers of Babylon" (Babylons floder). Teksten, der handler om, hvordan eksiljøderne sidder ved Babylons flodbredder og mindes Jerusalem, var en tand for meget for de palæstinensiske arrangører af koncerten, og resultatet blev, at Boney M ofrede Babylons floder.

Det samme ønsker miljøorganisationer nu at gøre med Jordanfloden. Næste gang kristne pilgrimme rejser til Jordanfloden for at lade sig døbe på bibelsk maner, bør de tænke på helbredet i stedet for på Jesus og Johannes Døberen.

Den verdenskendte flod er nemlig så forurenet, at miljøorganisationen FoEME (Friends of Earth Middle East) mener, det kan være sundhedsskadeligt at lade sig døbe på samme måde som de allerførste kristne. Det samme mener Israels sundhedsministerium, der på det seneste har beordret skiltning i området, der advarer mod den forurenede flod.

Det problematiske sted er ved Kasr al-Yahud, der ligger øst for Jeriko på grænsen mellem Israel og Jordan. Ifølge kristen tradition er det stedet, hvor Jesus blev døbt af Johannes Døberen. Men mange års tørke og forsømmende adfærd fra de israelske og jordanske myndigheders side i spørgsmålet om Jordanfloden har nu resulteret i, at stedet, hvor kristne lader sig døbe, er en sump af kloakvand, spildevand fra landbrugsområder, og fiskedamme.

Mere end 100.000 kristne besøger stedet årligt, men i de seneste år er et stigende antal pilgrimme begyndt at rejse til den jordanske side af floden, hvor myndighederne har oprettet et renere dåbssted end på den israelske side.

Israels sundhedsministerium har afsat omkring 10 millioner kroner til at forbedre vilkårene ved Kasr al-Yahud, men FoEME-organisationen mener en fælles israelsk, jordansk, syrisk og palæstinensisk indsats er det eneste, der kan redde floden fra den visse død.

"Vandpumpestationer og overforbrug har nedsat strømningen i floden med 98 procent," siger Gideon Bromberg, der er direktør for FoEME. Han beskylder Israels sundhedsministerium for at holde dåbsstedet ved Kasr al-Yahud åbent til trods for, at der eksisterer en reel sundhedsrisiko.