Million-snyd ryster tyske katolikker

En tidligere medarbejder mistænkes for at have snydt et katolsk bispedømme i Tyskland for cirka 350 millioner kroner

Den katolske kirke i Tyskland har før været ramt af økonomiske skandaler. I 2014 forlod Franz-Peter Tebartz-van Elst (billedet), daværende biskop over det vesttyske Limburg Stift – bedre kendt som luksus-biskoppen – sit embede, efter det var kommet frem, at han havde brugt næsten en kvart milliard kroner på en ny bispebolig, herunder et fritstående badekar til over 100.000 kroner.
Den katolske kirke i Tyskland har før været ramt af økonomiske skandaler. I 2014 forlod Franz-Peter Tebartz-van Elst (billedet), daværende biskop over det vesttyske Limburg Stift – bedre kendt som luksus-biskoppen – sit embede, efter det var kommet frem, at han havde brugt næsten en kvart milliard kroner på en ny bispebolig, herunder et fritstående badekar til over 100.000 kroner. Foto: Michael Probst/ Ritzau Scanpix.

Den katolske kirke i Tyskland er tilsyneladende ramt af en økonomisk skandale af dimensioner. Bispedømmet i Eichstätt i delstaten Bayern har politianmeldt en tidligere medarbejder, der sammen med en amerikansk forretningspartner mistænkes for at have snydt kirken for omkring 350 millioner kroner. Det skriver den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

De to mistænkes for at have begået underslæb mod kirken gennem tvivlsomme ejendomsinvesteringer i USA for kirkens penge. De sidder nu begge varetægtsfængslet. En anklagemyndighed i München har efterforsket sagen siden august og fremsat krav om cirka 335 millioner kroner i erstatning. München II, som anklagemyndigheden hedder, vandt for nylig international anerkendelse for sin efterforskning af tyske bilproducenters manipulation af miljøtest, der chokerede Tyskland.

De to mistænkte, hvoraf den ene er en tidligere fremtrædende bankmand, havde hovedkvarter i Dallas, Texas, hvorfra de skal have investeret kirkens penge i utallige projekter. Uden at have underrettet kirkens rådgivere i bispedømmet er de anklaget for at have brugt flere end 30 lån fra kirkens formue til projekter i USA i perioden 2014-2016. De tvivlsomme investeringer af kirkens penge blev ikke bemærket, før bispedømmets biskop Gregor Maria Hanke under en ”gennemsigtighedskampagne” i 2015 sendte bispedømmets regnskaber til eftersyn. Han ville for første gang have overblik over kirkens formue ud fra ”anerkendte og professionelle standarder”. I foråret 2016 opdagede revisorerne en række uregelmæssigheder i de amerikanske investeringer, og i juli 2017 gik bispedømmet til anklagemyndigheden med sagen.

Forbrydelsen har en enorm betydning for det relativt lille bispedømme, idet summen udgør 15 procent af bispedømmets samlede formue.

Når et underslæb for så store summer overhovedet kunne lade sig gøre, uden at kirken bemærkede noget, skyldes det, at kirkens kompetence i økonomiske spørgsmål halter gevaldigt, skriver Süddeutsche Zeitung. Gentagne gange har bispedømmer haft uregelmæssigheder i regnskaberne. Mange bispedømmer er meget velhavende, men forvaltningen er snarere baseret på den gode vilje end kontrol med midlerne.

En tidligere økonomisk medarbejder i kirken, som ikke kendte til de kriminelle handlinger, og som skal have forladt sin post frivilligt, bliver i bispedømmets udredning af sagen beskrevet som en gejstlig ”uden dyberegående økonomisk kendskab”.

Den katolske kirke i Tyskland har før været ramt af økonomiske skandaler. I 2014 forlod Franz-Peter Tebartz-van Elst, daværende biskop over det vesttyske Limburg Stift – bedre kendt som luksus-biskoppen – sit embede, efter det var kommet frem, at han havde brugt næsten en kvart milliard kroner på en ny bispebolig, herunder et fritstående badekar til over 100.000 kroner.