Mine tatoveringer viser mig, hvem jeg er

For ungdomspræst Mette Birk er tatoveringer en smuk kunstform, som husker hende på specielle tider i hendes liv

Den tatovering, der pryder Mette Birks ryg, er for privat til at blive vist frem. Korset på håndledet, som hun fik lavet for otte år siden, er mere offentligt og giver hende blandt andet en indgangsvinkel til de unge, hun møder gennem sit arbejde som ungdomspræst. –
Den tatovering, der pryder Mette Birks ryg, er for privat til at blive vist frem. Korset på håndledet, som hun fik lavet for otte år siden, er mere offentligt og giver hende blandt andet en indgangsvinkel til de unge, hun møder gennem sit arbejde som ungdomspræst. –. Foto: Lars Aarø/Fokus.

En tegning af Jomfru Maria på omtrent 10 gange 20 centimeter udsmykker Mette Birks ryg.

På venstre underarm begynder et kors omgivet af blomster ved håndledet og slutter længere oppe med teksten Property of God. Blomsterne mangler endnu at blive farvelagt.

LÆS OGSÅ: Danskerne vil smykke sig med religiøse tatoveringer

Korset vil Mette Birk gerne have fotograferet, men kroppens øvrige tatoveringer er private. Ligesom betydningen af dem. For tatoveringerne er hendes påmindelse til sig selv om afgørende begivenheder i livet, som hun kun deler med sine nærmeste.

Tatoveringerne er enormt private for mig, og til tider har jeg lidt svært ved at forstå, hvorfor andre interesserer sig for dem. Jeg ønsker ikke at sende et statement med dem, for de er lavet helt for min egen skyld. De er lavet af særlige årsager, som kun min mand og jeg kender. De er der for at minde mig selv om betydningsfulde ting i mit liv, om betydningsfulde tidspunkter, fortæller hun.

BILLEDSERIE: 10 kendte med religiøse tatoveringer

30-årige Mette Birk er ungdoms- og natpræst i Horsens, hvor hun dagligt møder ungdommen. De unge reagerer positivt på hendes tatoveringer, og på den måde gavner de hende i præsteembedet frem for at sætte barrierer.

Men overvejelser i den kategori har ikke ligget bag en eneste af Mette Birks tatoveringer. Det er otte år siden, hun fik Jomfru Maria tatoveret på ryggen, de øvrige er kommet til løbende, og flere vil komme i fremtiden. For tatoveringerne er først og fremmest en udsmykning.

Jeg synes, at tatoveringer i det hele taget er en superflot udtryksform. Maria-figuren har altid fascineret mig, og derfor var det naturligt for mig, at det skulle være min første tatovering.

I det kunstneriske udtryk ligger dog de private oplevelser.

Tatoveringerne minder mig om, hvem jeg er som menneske. De er min dagbogsskrivning. Hver gang jeg har overvundet en forhindring, har jeg foreviget det på den måde. De religiøse tatoveringer kommer på baggrund af skrupler, jeg har haft i forhold til min tro, og derfor betyder de meget, men de blomster, jeg har tatoveret, betyder lige så meget og symboliserer bare noget andet, fortæller Mette Birk.

Der skal være overvejelser bag mine tatoveringer, men de behøver ikke altid have en dybere mening helt ned til den mindste detalje. Mine viser mig, hvem jeg er.

gehlert@k.dk