Minister: Bekymrende at man vil lægge kristent snit ned over læreruddannelse

Et flertal i Folketinget støtter en privat læreruddannelse med fokus på dannelse fra et kristent udgangspunkt. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er imod idéen. Man bør passe på med at lave en alternativ uddannelse med et religiøst grundlag, mener hun

"Jeg er selv kristen og medlem af folkekirken, men mener, at der er et principielt problem i, at en uddannelsesinstitution kan eksistere uden offentlig styring og samtidig have et religiøst udgangspunkt," siger Ane Halsboe-Jørgensen.
"Jeg er selv kristen og medlem af folkekirken, men mener, at der er et principielt problem i, at en uddannelsesinstitution kan eksistere uden offentlig styring og samtidig have et religiøst udgangspunkt," siger Ane Halsboe-Jørgensen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, et politisk flertal støtter idéen om en privat læreruddannelse med fokus på dannelse. Du er ikke tilhænger. Hvorfor ikke?

”Grunden til at jeg ikke bakker op er, at der både er principielle udfordringer og regionale udfordringer ved idéen. De regionale består i, at læreruddannelsen er blevet foreslået at ligge i Herning, hvor den vil udfordre den hæderkronede læreruddannelse i for eksempel Nr. Nissum. De principielle udfordringer består i, at jeg ikke mener, at man skal løse påståede problemer med vores læreruddannelse ved at lave alternative institutioner.”

Du har sagt, at det er bekymrende, at der ikke vil være offentlig styring af en uddannelse, der vil kunne uddanne lærere til folkeskolen. Hvilke problemer kunne du forestille dig ved det?

”Det bekymrer mig i udgangspunktet, at så vigtigt et fag som lærerfaget skal varetages af nogle, som ikke er uddannet på en institution, vi som offentlighed har styring med. Det er et kæmpe ansvar, vi giver lærere med at have vores børn i deres hænder i deres formative år, og derfor skal de have en faglighed, vi som offentlighed kan stå inde for.”

I sidste ende er det jo skolelederne, der ansætter lærere. Tror du, at skolelederne vil ansætte lærere fra den nye læreruddannelse, hvis de skulle være dårlige?

”Jeg har stor tiltro til skolelederne, men kan også konstatere, at der mange steder i landet er mangel på uddannede lærere. Derfor må vi sikre, at de, vi uddanner, er klædt på til det store ansvar at undervise vores børn.”

Du har sagt, at du er skeptisk over for tanken om, at den nye læreruddannelse vil have et kristent udgangspunkt. Hvad kan du ikke lide ved den idé?

”Det er i sin grundsubstans bekymrende, at man vil lægge et religiøst grundlag ned over en uddannelsesinstitution, som offentligheden ikke har nogen styring med. Der er sat meget få ord på, hvad det vil sige, at den skal have et kristent udgangspunkt. Der er mange måder at være religiøs på. Vi har en stolt tradition med at forholde os til kristen kulturarv og almen dannelse, men det bliver problematisk i det øjeblik, man lægger et religiøst snit ned over skolelæreres uddannelse, hvis der ikke er offentlig styring.”

Det lyder som om, du frygter, at det bliver en fundamentalisk kristendomsforståelse, der kommer til at ligge til grund for den nye uddannelse. Hvad får dig til at tro det?

”Det er mest et spørgsmål om, at jeg som minister bliver bedt om at forholde mig til noget, der er beskrevet med så få ord. Jeg ved ikke, hvad det betyder, at institutionen skal have et kristent udgangspunkt, og dermed er det et stort skridt at lave en parallel læreruddannelse. Vi skal passe på med at skrive en blankocheck, som en eller anden gruppering kan bruge på at lave en religiøst funderet uddannelse.”

Initiativtagerne til den nye læreruddannelse er alle folkekirkekristne med hældning til det grundtvigske. Men valgmenighedspræst Morten Kvist kom i problemer for nogle gamle udtalelser om homoseksuelles ret til adoption for nogle år siden. Er det den sag, der får dig til at bekymre dig?

”Jeg synes, man skal være varsom med at diskutere folks værdisæt, når de ikke selv er til stede, men jeg kan konstatere, at der tidligere har været diskussion om værdier blandt folk i denne personkreds. For mig er bekymringen bredere end på individniveau, og hvad enkeltpersoner måtte stå for eller have stået for tidligere. Jeg er selv kristen og medlem af folkekirken, men mener, at der er et principielt problem i, at en uddannelsesinstitution kan eksistere uden offentlig styring og samtidig have et religiøst udgangspunkt.”

Der er andre uddannelsesinstitutioner med et kristent udgangspunkt i Danmark. Skal Diakonhøjskolen i Aarhus og Diakonissestiftelsen i København til at bekymre sig om tilværelsen, når du som uddannelsesminister er skeptisk over for institutioner med et religiøst grundsæt?

”De skal ikke være nervøse for tilværelsen, men jeg synes, at man der skal være et særligt ansvar, når man kan kvalificere lærere til at undervise vores børn i folkeskolen.”