Minister: Kirker med plads til 200 skal tjekke coronapas

Kirker der kan rumme flere end 200 mennesker skal tjekke coronapas, sagde kirkeministeren forleden. Men der er et smuthul

Kirker og trossamfund skal igen underlægges coronarestriktioner, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag aften
Kirker og trossamfund skal igen underlægges coronarestriktioner, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag aften. Foto: Julie Meldhede Kristensen.

Kirker og trossamfund skal igen underlægges coronarestriktioner, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag aften. Her kom det frem, at et gyldigt coronapas skal være indgangsbilletten til religiøse arrangementer med flere end 200 deltagere.

Forleden uddybede kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) så til DR, hvordan det skal håndhæves. Til mediet sagde hun, at der skal tjekkes coronapas alle steder, hvor der er plads til flere end 200. Med den afgørende detalje, at man i kirkerne kan omgå kravet ved at sætte en deltagerbegrænsning på arrangementerne.

”Man kan godt som menighed beslutte, at man ikke vil lukke flere end 200 ind, og så skal man ikke kræve coronapas, men hvis der er plads til det, og man lukker flere end 200 ind, så skal man vise coronapas,” sagde hun til DR.

Det vil i praksis ikke føre til problemer for de mange kirker, hvor der kommer færre end 200 til gudstjeneste, vurderer Anders Gadegaard, der er domprovst i København.

”Der er rigtig mange kirker i København med plads til flere end 200, men i de fleste af dem kommer der færre end det. Jeg forstår det sådan, at de fleste kirker kan undlade at tjekke coronapas med det argument, at de ikke lukker flere end 200 ind,” siger han.

I Vor Frue Kirke i København, hvor han er præst, har de fredag et arrangement kaldet fredagsaltergang, hvor man ikke forventer så stort et fremmøde. Derfor vil de ikke tjekke coronapas der, mens de vil gøre det ved to gudstjenester på søndag, hvor de forventer flere end 200 deltagere, lyder det fra Anders Gadegaard, som ikke ser noget problem i, at kirkeministeren ikke havde meldt det ud internt i folkekirken som det første.

”Det er jeg ikke så optaget af, for vi kan godt tænke selv og tage beslutninger uden at blive holdt i hånden.”

Simon Jylov, der er sognepræst i Espe, Vantinge og Hillerslev Sogne på Midtfyn, var kritisk over for den tidligere kirkeminister, Joy Mogensen, fordi hun i flere tilfælde meldte restriktioner ud på Facebook, inden de blev offentliggjort internt for kirkens ansatte. Det ser han bare ikke som tilfældet her, hvor han og de øvrige ansatte blev varslet om den nye restriktion på folkekirkens intranet allerede mandag.

”Der er plads til lige godt 200 i den ene af vores kirker, men det er stort set kun til konfirmationer og julegudstjenester, at det vil blive aktuelt,” siger han og peger på væsentlige forskelle mellem denne restriktion og nogle af de restriktioner, han mente blev kommunikeret for sent ud med Joy Morgensen som kirkeminister:

”Dengang havde restriktioner et langt større omfang, fordi vi skulle måle kirken op for at lave en arealbegrænsning, planlægge gudstjenester uden salmesang og lave tidsbegrænsede gudstjenester. Den nuværende restriktion er relativt nem. Vi har allerede en medarbejder i våbenhuset inden gudstjeneste, som kan tjekke coronapas, hvis det skulle blive nødvendigt.”

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra kirkeminister Ane-Halsboe Jørgensen, men det lykkedes ikke inden avisens deadline.