Minister: Mærkeligt, at det skal være så besværligt at bruge MobilePay i kirkerne

Den seneste tid er sognekirkerne begyndt at bruge muligheden for at donere via mobiltelefonen via en facilitet, som kaldes MobilePay. Men nogle kordegne er i tvivl om, hvorvidt de må benytte den nye indsamlingsmetode, når de læser Kirkeministeriets cirkulære om indsamling

Fra kirkeminister Bertel Haarder (V) lyder det i en mail, at han har sat sig for ”at få ryddet det administrative, unødvendige bøvl af vejen for menighedsrådene”. Arkivfoto.
Fra kirkeminister Bertel Haarder (V) lyder det i en mail, at han har sat sig for ”at få ryddet det administrative, unødvendige bøvl af vejen for menighedsrådene”. Arkivfoto. . Foto: Erik Refner.

Engang blev der lagt mønter og sedler i kirkebøssen i landets kirker. Den seneste tid er sognekirkerne også begyndt at bruge muligheden for at donere via mobiltelefonen via en facilitet, som kaldes MobilePay. Men nogle kordegne er i tvivl om, hvorvidt de må benytte den nye indsamlingsmetode, når de læser Kirkeministeriets cirkulære om indsamling.

Det fortæller Jonas Adelin Jørgensen. Han er formand for Folkekirkelige Organisationers Fællesudvalg, som kordegnene har kontaktet.

”Mange kirker bruger MobilePay, men ifølge tolkningen af cirkulæret fra Kirkeministeriet skal man give kontanter, og derfor må man faktisk ikke bruge MobilePay. Jeg håber, virkeligheden på et tidspunkt indhenter ministeriet,” siger han.

Udvalget har været i kontakt med Kirkeministeriet, og svaret lød ifølge Jonas Adelin Jørgensen, at MobilePay kan bruges til betaling af eksempelvis kirkefrokoster, men ifølge ministeriet ikke til indsamlinger i kirkerummet i forbindelse med en gudstjeneste. For så går man på kompromis med anonymiteten i pengegaven, fordi man kan se, fra hvilket telefonnummer pengene kommer.

”Vi har også fået at vide i Kirkeministeriet, at vi kan bruge MobilePay, hvis pengene sendes direkte til den organisation, der samles ind til, i stedet for til kirken, som så sender dem videre. Men så kan de enkelte kirker ikke se, hvor meget man samler ind. Det bliver en indsamling mellem giveren og organisationen og ikke en indsamling i kirkerummet,” siger han.

Kirkeministeriet fortæller, at sognekirker kan samle ind via MobilePay, men de skal først søge om tilladelse i Justitsministeriet for at få lov til at holde indsamling på andre måder end beskrevet i Kirkeministeriets ”Cirkulære om indsamling i kirkerne”.

Fra kirkeminister Bertel Haarder (V) lyder det i en mail, at han har sat sig for ”at få ryddet det administrative, unødvendige bøvl af vejen for menighedsrådene”.

”Det er derfor, ministeriet i øjeblikket efterlyser eksempler på overflødigt kirkebøvl. Jeg er glad for, at der er henvendelser, der handler om netop dette. Det virker mærkeligt, at det skal være så besværligt at bruge MobilePay i kirkerne,” siger han.