Minister skal afgøre omstridte kirkelukninger

Ingen menighedsråd vil lukke kirker i København. Biskop Peter Skov-Jakobsen og Københavns Stiftsråd sender den varme kartoffel videre til kirkeministeren

Ålholm Kirke er en de københavnske kirker, der står til lukning. Foto: Leif Tuxen
Ålholm Kirke er en de københavnske kirker, der står til lukning. Foto: Leif Tuxen. Foto: Leif Tuxen.

Biskop og stiftsråd i København sender nu sagen om hovedstadens kontroversielle og historiske kirkelukninger ind på kirkeministerens bord. På trods af flere års forhandlinger er der ikke et eneste menighedsråd, der mener, at netop deres kirke skal lukke, selvom antallet af folkekirkemedlemmer er svundet drastisk i hovedstaden, siden kirkerne blev bygget.

Derfor går biskop Peter Skov-Jakobsen og Københavns Stiftsråd i gang med at udarbejde en rapport over, hvilke kirker der bør lukkes, og den havner i sidste ende hos kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Dermed inddrages kirkeministeren for første gang direkte i de kontroversielle kirkelukninger. De kirkelige myndigheder i København håber, at ministeren kan få den nødvendige lovgivning på plads, så andre kirkelige instanser end et menighedsråd kan lukke en kirke. I dag står biskop, provstiudvalg og stiftsråd magtesløse, hvis de ønsker at iværksætte en kirkelukning.

"Diskussionen om at lukke kirker i København har varet i lang tid, men vi må erkende, at der endnu ikke er kommet konkrete resultater i form af egentlige lukninger ud af det," siger Peter Skov-Jakobsen.

Han henviser til, at der i 2008 lå en færdig plan fra stiftsrådet over en række kirker, som skulle tages ud af sognekirkelig drift eller helt lukkes. Siden er kun en enkelt blevet solgt.

"For at sikre at der sker noget, vil jeg i samarbejde med stiftsrådet forberede et sagligt materiale om, hvilke kirker vi kan undvære og dermed spare de nødvendige penge. Menighedsrådene vil selvfølgelig blive hørt, men i sidste ende bliver materialet præsenteret for kirkeministeren, som har den endelige beføjelse i lovgivningen til at lukke en kirke," siger Peter Skov- Jakobsen.

Den nye melding fra biskop og stiftsråd skal ses som et vink med en vognstang til menighedsrådene om, at den langtrukne debat om kirkelukninger nu skal munde ud i resultater. Der bor langtfra så mange mennesker i hovedstaden i dag, som dengang kirkerne blev bygget, understreger biskoppen.

I Københavns Kommune styres den kirkelige økonomi af et udvalg med de otte provstier.

"Gennem flere årtier er der gjort forsøg på at reducere antallet af kirker i København, men hver gang er forsøgene slået fejl," siger formand for udvalget, Torben Larsen.

"Det aktuelle forsøg fra det københavnske budgetudvalg om at tage otte kirker ud af sognekirkelig brug har fået lokale kræfter op på barrikaderne med bemærkninger om, at det kun er menigheden selv, der kan lukke kirken. Det er der megen sandhed i. Og det er her, at hovedproblemet ligger," siger Torben Larsen.

Hele sagen om kirkelukninger kompliceres af, at der ikke eksisterer en lov eller en procedure, der fortæller, hvordan man kan lukke en kirke. Det gælder alle landets kirker.

Formand for Københavns Stiftsråd, Inge Lise Pedersen, er imidlertid overbevist om, at kirkeministeren kan lukke en kirke, selvom menighedsrådet nægter.

"Når menighedsrådene ikke selv vil følge anbefalingerne om kirkelukninger for at spare kirkeskattepenge, så må andre påtage sig opgaven. Her kan kirkeministeren spille en rolle, for hun er den eneste, som har myndighed til ændre på sogneinddelingen," siger Inge Lise Pedersen.

Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech har før givet udtryk for, at der muligvis er for mange kirker i København. På spørgsmålet, om hvorvidt hun vil gå ind i sagen, hvis biskop og stiftsråd henvender sig, meddeler kirkeministeren:

"Jeg kan slet ikke begynde at sagsbehandle i medierne."

vincents@k.dk