Prøv avisen

Minister til menighedsråd: Det vigtigste er troen

Pligtarbejde er vigtigt, men sørg for at skabe plads til den fælles tro, sagde kirkeminister Mette Bock (LA), da hun holdt tale ved Landsforeningen af Menighedsråds årsmøde på Hotel Nyborg Strand i går

Blufærdighed har tidligere gjort det vanskeligt for danskere at tale om tro, men denne blufærdighed er aftagende. Det er den i hvert fald ifølge kirkeminister Mette Bock (LA), som for et par måneder siden lagde mærke til dette i et nyere medlemsblad fra Landsforeningen af Menighedsråd. I sin tale ved samme forenings årsmøde, der begyndte i går på Hotel Nyborg Strand på Fyn, sagde hun:

”På forsiden af bladet var der et billede af tegneren Peter Madsen ledsaget af overskriften ’Helligånden sat på papir’. Det er da et sprog, der signalerer gåpåmod og viser, at man vil beskæftige sig med hellighed. Og endnu et eksempel på, at tidligere tiders opfattelse af kristendom og tro som noget, vi kunne lægge bag os, er på retur. Nysgerrigheden er dominerende i samfundet i dag, og fordommene er på retur. Det er derfor en spændende tid at være folkekirke,” sagde hun til de flere end 500 deltagere.

Forud for landsmødet har Landsforeningen af Menighedsråd lanceret hjemmesiden talomtro.dk. Som beskrevet i Kristeligt Dagblad i går skal hjemmesiden inspirere menighedsråd til at tage flere samtaler om tro i stedet for mest af alt at fokusere på administrative opgaver. Samme opfordring gav kirkeministeren i sin tale.

”For menighedsrådsmedlemmer er der meget pligtarbejde. Man skal beskæftige sig med økonomi, kirkegårdspleje og byggeri. Alt dette er vigtigt arbejde for et menighedsråd, men det er ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at I skaber liv i jeres sogne ved at skabe rum og plads til dét, de hele handler om, nemlig vores fælles tro,” sagde hun og citerede sidste vers fra salmen ”Det dufter lysegrønt af græs”.

Det såkaldte pligtarbejde blev dog også berørt i ministerens tale. Hun nævnte et nyt lønsystem i folkekirken, der er kommet dårligt fra land. Hun talte om en ny lov om valg til menighedsråd og om forårets overenskomstforhandlinger, hvor flere kirkeligt ansatte var i fare for at blive lockoutede.

”Jeg er temmeligt lykkelig over, at hele samfundet og folkekirken ikke blev ramt af en lockout. Det virker forkert at tale om strejke og lockout inden for et trossamfund, men det er konsekvensen af, at vi har statsansatte præster og den måde, vi i øvrigt ansætter på. Der er grund til at overveje, hvad der skal ske nu, og om noget skal ændres fremadrettet,” sagde hun.