Minister ”væmmes” over kirkeligt skolemateriale

Kristne friskoler bruger undervisningsmateriale fra hjemmeside, der beskyldes for at sidestille homoseksualitet med incest. Undervisningsminister varsler mulige stramninger. Skribenten bag afsnittet beklager en uheldig og ufølsom formulering

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) "væmmes" over, at nogen bruger det omdiskuterede materiale fra hjemmesiden AdamogEva.dk. Det er imidlertid ikke dokumenteret, at nogen friskoler bruger den kontroversielle formulering, der har fået hjemmesiden i mediernes søgelys
Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) "væmmes" over, at nogen bruger det omdiskuterede materiale fra hjemmesiden AdamogEva.dk. Det er imidlertid ikke dokumenteret, at nogen friskoler bruger den kontroversielle formulering, der har fået hjemmesiden i mediernes søgelys Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Kontroversielle formuleringer på netportalen Adamog-Eva.dk har igen fået de kristne friskoler i systemets søgelys. Forleden skrev det digitale nyhedsmedie Politiken Skoleliv nemlig, at en artikel på portalen, der drives af Indre Mission, sidestiller homoseksualitet med vold og incest. Flere kristne friskoler bruger delvist undervisningsmateriale fra AdamogEva.dk, og det får nu undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at varsle mulige stramninger:

”Jeg væmmes over, at nogen bruger den slags materiale, og lige så meget over, at nogen har den holdning til homoseksuelle, som der gives udtryk for. Vi forbyder ikke undervisningsmateriale i Danmark. Der er frihed til at mene og skrive væmmelige og forkastelige ting. Men en skole SKAL til gengæld leve op til frihed- og folkestyrekrav. Og det betyder, at der skal være en balance i undervisningen om eksempelvis køn og seksualitet. Jeg har indkaldt styrelsen for at se, om vi kan spænde bardunerne i forhold til at fange ubalance i undervisningen inden for de nugældende rammer, eller om der er behov for stramninger på regelsættet,” lyder det i et skriftligt svar fra ministeren til Kristeligt Dagblad.

De kontroversielle formuleringer er fra en artikel skrevet af lektor i teologi ved Menighedsfakultetet i Aarhus Leif Andersen, som kalder det en ”forfærdelig fejllæsning”, når det bliver udlagt sådan, at han sidestiller homoseksualitet med vold og incest. Artiklen handler om, hvorvidt det er en synd at onanere, og her skriver han blandt andet:

”Personligt kan jeg ikke se noget syndigt i den lystne fantasi, der vel at mærke er ’naturlig’ af natur (det vil sige hverken handler om orgier, homoseksualitet, incest eller vold!) og ikke handler om konkrete kvinder eller mænd.”

Og den formulering er ”noget skrammel”, mener formand for Foreningen af Kristne Friskoler Thorkild Bjerregaard.

Men han forstår ikke, hvorfor friskolerne skal tages til indtægt for den. Der findes ingen dokumentation for, at nogen skole skulle have brugt det pågældende afsnit i undervisningen, og formanden har svært ved at forestille sig, at nogen kunne finde på det.

”Vi driver ikke AdamogEva.dk, men kan finde på at bruge materiale fra siden i vores undervisning, ligesom vi kan finde på at bruge materiale fra Sex & Samfund og andre. Vi kunne da aldrig drømme om at sige til vores elever, at homoseksualitet kan sidestilles med incest og vold. Vi vil prøve at høre, om Adamog-Eva.dk kan ændre formuleringen, for den nuværende kan vi ikke stå inde for og vil gerne undskylde, hvis nogen har fået det indtryk,” siger han.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), som undervisningsministeren nu vil indkalde, har tidligere set nærmere på AdamogEva.dk og de kristne friskolers materialer i seksualundervisningen.

Det gjorde den i begyndelsen af året, da der blev ført tilsyn med tre kristne friskolers undervisning i faget sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (SSF).

Dengang fik skolerne anmærkninger for materialerne, som ifølge STUK præsenterede en for ensidig forståelse af rigtigt og forkert i forhold til levevilkår og seksualitet. Styrelsen understregede derfor, at de konservative undervisningsmaterialer ikke kunne stå alene.

Efterfølgende har Foreningen af Kristne Friskoler haft møder med STUK og tilrettelagt læseplanerne efter styrelsens vejledning, siger formanden.

”Flere friskoler har altid brugt AdamogEva.dk og andre kirkelige materialer som et supplement til den generelle undervisning i SSF-faget. Men efter tilsynssagen havde vi flere møder med STUK for at imødekomme dem, og de pegede tommelfingeren op,” siger Thorkild Bjerregaard.

Politikere har imidlertid de seneste dage krævet yderligere tilsyn med de kristne friskoler på baggrund af artiklen i Politiken Skoleliv. De Radikales familieordfører Anne Sophie Callesen skrev for eksempel på Twitter, at det var ”usmageligt”, og at ministeren burde gribe ind.

Og SF’s Astrid Carøe stillede forleden som medlem af Undervisningsudvalget et udvalgsspørgsmål til ministeren, hvor hun bad ministeren forholde sig til de kristne friskolers brug af materiale fra AdamogEva.dk. Hun siger til Kristeligt Dagblad, at det er positivt, at de kristne friskoler tager afstand fra de kontroversielle formuleringer, men at ministeren stadig bør gribe ind.

”Det er dejligt, at de ikke vil bruge det pågældende afsnit i deres undervisning. Men det ændrer ikke ved, at eleverne har adgang og kendskab til hjemmesiden, hvor de så i deres fritid kan støde på det. Jeg synes, at det er dybt kritisabelt, at man sammenligner homoseksualitet med vold og incest,” siger hun.

Liberal Alliances undervisningsordfører Henrik Dahl kender ikke sagen indgående, men pointerer, at staten ikke må sætte sig for tungt på friskolerne. Samtidig er det imidlertid vigtigt, at lærerne opretholder en professionalisme, der gør, at kontroversielle holdninger ikke videreformidles ukritisk.

”For lærere overalt på det politiske spektrum er det vigtigt, at man parkerer sin ideologi uden for klasseværelset. Derfor må man ikke præsentere kontroversielle holdninger som ukontroversielle. Det gælder på de kristne friskoler, men det gælder også lærere, der underviser ud fra for eksempel Sex & Samfunds postmoderne kønsteorier,” siger han med henvisning til den private interesseorganisation Sex & Samfund, hvis materiale bruges i en stor del af folkeskolen:

”Den normkritiske tilgang, de har til undervisning, er bestemt ikke neutral, og jeg mener, at det er meget kritisabelt, hvis man underviser i køn som en social konstruktion, som om det var den skinbarlige sandhed,” siger Henrik Dahl.

Hos ansvarlig for AdamogEva.dk, Gitte Rasmussen, lyder det, at man har misforstået budskabet, hvis man tror, at portalen sidestiller homoseksualitet med incest og vold. Hun erkender dog, at formuleringen fra Leif Andersen kan misforstås.

”Jeg vil ikke sige, at Leif Andersen ligestiller vold og incest med homoseksualitet. Jeg kan godt se, at han nævner forskellige ting, men det er ikke det samme som at ligestille det. Det gør vi heller ikke på AdamogEva.dk. Homoseksualitet, incest og vold er meget forskellige ting. Det har ikke noget med hinanden at gøre. Homoseksualitet er en del af din identitet, hvor incest og vold er ting, du gør. Jeg læser ikke det her, som om Leif Andersen ligestiller det,” siger hun.

Og det gør Leif Andersen bestemt heller ikke, skriver han i en mail, hvor han erkender, at formuleringen er uheldig.

”Det kunne aldrig falde mig ind at sidestille homoseksualitet med vold eller incest! Det er en forfærdelig fejllæsning. Jeg må erkende, at det er en uheldig og ufølsom formulering. Jeg skulle aldrig have nævnt dem i samme sætning som eksempler på problematisk seksualitet, for så ryger nuancerne. Og netop i sjælesorgen betyder nuancer alt. Så jeg vil helt bestemt ændre den i artiklen, hvis jeg får mulighed for det,” skriver han.

Rettet den 2. oktober klokken 9.49: I faktaboksen hed det, at hjemmesiden AdamogEva.dk er læremateriale. Den konkrete artikel, der kritiseres af undervisningsministeren, er imidlertid ikke skrevet som læremateriale, selvom netportalen, hvor artiklen findes, som helhed bruges af flere friskoler til undervisning, ligesom det på netportalen under ”Grundlag og formål” hedder: ”Sekundært er målgruppen forældre, lærere og pædagoger, ungdomsledere og alle andre, som har brug for hjælp til seksualoplysning”. Kristeligt Dagblad beklager fejlen.​