Minister vil afklare lukning af kirker

Usikkerheden om ejerskab af kirker får kirkeminister til at nedsætte arbejdsgruppe, der skal se på fremtidige kirkelukninger

Hvem ejer en kirke, der ikke er skøde på? Det spørgsmål fører nu til nedsættelsen af en arbejdsgruppe, der skal vurdere konsekvenserne af en kirkelukning. Her ses en af Danmarks mange middelalderkirke, Nørre Nissum Kirke, der så vidt vides trives i bedste velgående.
Hvem ejer en kirke, der ikke er skøde på? Det spørgsmål fører nu til nedsættelsen af en arbejdsgruppe, der skal vurdere konsekvenserne af en kirkelukning. Her ses en af Danmarks mange middelalderkirke, Nørre Nissum Kirke, der så vidt vides trives i bedste velgående. Foto: Jesper Plambech.

Udsigten til stadig flere kirkelukninger får nu kirkeminister Per Stig Møller (K) til at oprette en særlig arbejdsgruppe, der skal give sit bud på den fremtidige udvikling.

Arbejdsgruppen nedsættes blandt andet som en konsekvens af, at det i dag er usikkert, hvem der egentligt ejer de mange middelalderkirker, som blev bygget før nogen overhovedet tænkte på skøder.

LÆS OGSÅ: Ingen ved, hvem der ejer 1700 kirker

"Nedsættelsen af arbejdsgruppen kan ses som udtryk for et ønske om at udvise rettidig omhu. Der er i de seneste 100 år nedlagt meget få kirker. Ændringer i de økonomiske og befolkningsmæssige forhold har imidlertid gjort, at det nogle steder i landet overvejes, om nogle kirker skal tages helt eller delvis ud af brug", siger Per Stig Møller i en pressemeddelelse. 
 
Kirkeministeren påpeger samtidig, at diskussionen om ejerskabet af middelalderkirken tidligere førte til et møde mellem repræsentanter for Kirkeministeriet, de forskellige folkekirkelige myndigheder, Kulturarvsstyrelsen, Nationalmuseet og Kirkefondet.
 
"Ved dette møde var der enighed om, at hvis en af de mange middelalderkirker bliver lukket, vil den i henhold til fredningsloven automatisk være fredet. For kirker, der er opført efter år 1536, gælder, at Kulturarvsstyrelsen kan frede dem, hvis de bliver lukket som kirker", siger Per Stig Møller.
 
Formand for den nye arbejdsgruppe bliver Kirkeministeriets departementschef Henrik Nepper-Christensen. Derudover vil repræsentanter for biskopperne og stiftsøvrighederne, Provsteforeningen og Landsforeningen af Menighedsråd blive opfordret til at være med i arbejdsgruppen. Også Kulturarvsstyrelsen, Nationalmuseet og Kirkefondet opfordres til at deltage i arbejdsgruppen.