Minister vil holde øje med grå terapi

Landmark og andre kurser i personlig udvikling vil blive fulgt af Sundhedsministeriet, lyder det i svar til psykologforening

Sundhedsministeriet har nu svaret Dansk Psykolog Forening, som for nogle måneder siden bad ministeriet om faglige og etiske retningslinjer for personlighedsudviklingskurser og lignende tilbud, der ikke er reguleret.

Dråben, som fik foreningens bæger til at flyde over, var de kontroversielle Landmarkkurser, som angiveligt var skyld i, at en kursist måtte indlægges på en psykia-trisk afdeling. Sundhedsministeriet har hørt Sundhedsstyrelsen og Socialministeriet og svarer nu Dansk Psykolog Forening, at det foreløbig ikke vil regulere det såkaldte grå terapimarked, men at det vil følge udviklingen i samråd med Psykolognævnet og gribe ind, hvis der opstår væsentlige sundhedsfaglige problemer.

Derudover er Sundhedsministeriet betænkelig ved Landmarks markedsføringsmetoder, hvor kursister skal rekruttere flere kursister for at opnå personlige gennembrud, og ministeriet har bedt Forbrugerombudsmanden om at undersøge metoderne.

Dansk Psykologforenings formand, Johanne Bratbo, er meget tilfreds med svaret. Hun er glad for, at Sundhedsministeriet har taget deres henvendelse alvorligt.

- Vi har fortsat behov for at finde ud af, hvor grænserne for tilbud om personlig udvikling og psykoterapi går. Vi ved ikke, hvad der er en terapeutisk sundhedsydelse, som må høre under ministeriet, og hvad der bare er et tilbud til mennesker, som i forvejen har det godt, siger Johanne Bratbo, der vil fortsætte dialogen med Sundhedsministeriet.

I USA har man mange eksempler på terapeutiske forløb og personlighedsudviklende kurser, der bliver ødelæggende for køberne, og Johanne Bratbo vil ikke afvise, at noget lignende kan ske i Danmark, hvis der ikke opstilles retningslinjer eller varedeklarationer på kurser og terapiforløb.

Hos Dialogcentret og IKON, som normalt modtager henvendelser fra mennesker, der har smertelige erfaringer fra sekter og ny-religiøse bevægelser, får man også henvendelser fra mennesker, der føler, at kurser og terapi er blevet til overgreb.

- Vi har for eksempel fået en henvendelse fra en mand, som havde gået i parterapi sammen med sin kone. På et tidspunkt blev konen overtalt til at flytte ind hos terapeuten, og så kom manden her og vidste ikke, hvordan han skulle få sin familie samlet igen, fortæller Pjuske Rasmussen fra IKON.

Hos Dialogcentret får man også jævnligt henvendelser fra kursister eller pårørende til dem.

- Vi får flest opringninger om NLP-terapi. Gennem den bliver mennesker langsomt tilskuere til sig selv, og de ringer, fordi de ikke længere finde tilbage til deres oprindelige jeg, siger Robert Kronberg.

Stiftspræst og rådgiver for Københavns biskop i ny-religiøse spørgsmål, Niels Underbjerg, kender også problemerne.

- Jeg hører om kurser og terapeuter, som isolerer mennesker fra deres almindelige miljø og ikke giver dem lov til at kritisere. De teknikker kan betyde en meget hurtig forandring for klienterne, men de hurtige forandringer koster samtidig noget. Klienterne og kursisterne får sår på sjælen, siger Niels Underbjerg.

korsholmkristeligt-dagblad.dk

Side 8