Ministerium: Biskops advarsel var i orden

Søren E. Jensens præstestilling hænger i en tynd tråd, efter at Kirkeministeriet i afgørelse giver fuld opbakning til biskops advarsel. Men ministeriet undgår at forholde sig til sagens principielle aspekter, lyder kritik

Med denne afgørelse har Kirkeministeret givet sin velsignelse til, at biskoppen kan indlede en afskedigelsessag.
Med denne afgørelse har Kirkeministeret givet sin velsignelse til, at biskoppen kan indlede en afskedigelsessag. Foto: Petra Theibel Jacobsen.

31 sider. Så omfattende er den afgørelse fra Kirkeministeriet, som sent tirsdag eftermiddag landede i sognepræst Søren E. Jensens indbakke, efter han den 28. januar 2015 havde klaget til ministeriet over den skriftlige advarsel, han tidligere på måneden havde fået fra sin biskop for i en prædiken at have udtrykt sig illoyalt og ukollegialt. Konklusionen er klar. Kirkeministeriet giver fuld opbakning til biskoppens advarsel. Det betyder i praksis, siger retsteolog Kristine Garde, at Søren E. Jensens stilling som sognepræst i Kirke Hvalsø og Særløse Pastorat hænger i en meget tynd tråd, hvis nye forhold skulle opstå.

”Med denne afgørelse har Kirkeministeriet givet sin velsignelse til, at biskoppen kan indlede en afskedigelsessag, hvis der på ny kommer klager over Søren E. Jensens prædikener eller embedsførelse. Og dermed giver ministeriet i praksis alle landets biskopper eneret til både at definere, hvad en given sag handler om, og til at træffe afgørelse i sagerne - også selvom den enkelte præst måtte være uenig,” siger Kristine Garde, som er Søren E. Jensens bisidder i den kontroversielle sag.

Hun mener, at afgørelsen sætter streg under behovet for at få afklaret de væsentlige principielle spørgsmål om præsters retssikkerhed, som sagen rejser. Dem undlader Kirkeministeriet i afgørelse behændigt at forholde sig til ifølge Garde. Derfor håber hun, at Folketingets kirkeudvalg nu vil få skabt klarhed på området.

”Politikerne må forholde sig til, om det er rimeligt, at biskopperne over for præsterne har to skud i bøssen, som hver for sig er uangribelige. Dels retten til at afgøre, om en sag vedrører rent disciplinære forhold, eller om det er en teologisk læresag. Dels det forhold, at biskoppens skøn ikke kan indklages,” siger Kristine Garde.

Selv overvejer Søren E. Jensen aktuelt, om han skal indbringe afgørelsen for Ombudsmanden. Han er samtidig fortørnet over Kirkeministeriets ageren i klagesagen. Han fortæller, at ministeriet mandag i påskeugen bad ham om et svar på en tre sider lang redegørelse fra biskoppen, der inddrager en lang række tidligere forhold, som indtil da ikke indgik i sagen. Svarfristen var tirsdag den 7. april umiddelbart efter påske. Dagen efter, den 8. april, forelå så ministeriets afgørelse på 31 sider, fortæller han.

”Det lader til at være klappet af på forhånd. Og jeg har reelt ikke haft mulighed for at forholde mig til de nye kritikpunkter. Nu vil jeg tygge mig igennem det lange svar og tage stilling til videre skridt i sagen,” siger Søren E. Jensen.

Præsteforeningen, som i sidste måned gik ind i sagen, ønsker ikke at kommentere afgørelsen med henvisning til, at foreningen ikke udtaler sig om personsager. Men formand Per Bucholdt Andreasen oplyser, at foreningen nu vil se nærmere på, om afgørelsen giver anledning til at overveje præsters retssikkerhed i den type af sager.

På Kirkeudvalgets vegne stillede Dansk Folkepartis kirkeordfører, Christian Langballe, den 16. marts 2015 ni spørgsmål til Kirkeministeriet i sagen. Dem afventer han fortsat svar på.

”Jeg noterer mig, at Kirkeministeriet bakker op om Roskilde-biskoppens opgør med polemiske prædikener. Men de principielle spørgsmål om præsters retssikkerhed er fortsat ikke besvaret. Hvis Kirkeministeriet ikke ser sig i stand til at redegøre fyldestgørende for de bestående uklarheder, hvad jeg bestemt forventer, at de gør, vil jeg om nødvendigt kalde ministeren i samråd,” siger Christian Langballe.

Hverken Kirkeministeriet eller biskop Peter Fischer-Møller har ønsket at udtale sig om afgørelsen med henvisning til, at der er tale om en personsag, men Peter Fischer-Møller erklærer sig tilfreds med, at Kirkeministeriet ikke har fundet anledning til at kritisere hans sagsbehandling.