Prøv avisen

Ministre mobber Thulesen Dahl: Hvornår blev Danmark kristent?

Jelingstenene blev rejst af Gorm den Gamle og bliver ofte betegnet som Danmarks dåbsattest. Stenene blev rejst omkring år 960 og 985. Foto: CLAUS FISKER Denmark

Danmarks kristne kulturarv går 6000 år tilbage, siger Kristian Thulesen Dahl (DF) i et interview i Berlingske. Nu har Manu Sareen (R) inviteret ham til en belærende kop kaffe i Kirkeministeriet

RETTELSE 14/9 2012:Berlingske har efterfølgende bragt en rettelse til deres interview med Kristian Thulesen Dahl. Han skulle rettelig have været citeret for at sige den "kristne kulturarv gennem 1.000 år".

Hvornår var det lige, at munken Ansgar huserede i Danmark og lagde fundamentet til den kristne kulturarv i landet?

Der er ingen tvivl om, at det er mange år siden. Men når Kristian Thulesen Dahl (DF) i et interview i Berlingske i weekenden siger, at den kristne kulturarv går 6000 år tilbage, er der noget ruskende galt, mener kulturminister Uffe Elbæk (B):

"Øh...vores kristne kulturarv gennem 6000 år? Godt nok fremme overdrivelse nogen gange forståelsen. Men 6000 år. Hvornår var det lige at Jesus blev født? Og hvornår var det at Danmark blev kristent?" skriver Uffe Elbæk på sin Facebook-profil. (Stavefejlene er hans - red.).

LÆS OGSÅ: Sådan blev kristendommen indført i Danmark

Heller ikke kirkeminister Manu Sareen (R) kan lade være med at give Dansk Folkepartis kommende formand et par belærende ord med på vejen på sin Facebook-profil:

"Hvis det passer, at DK ifølge Kristian Thulesen Dahl har en 6.000 år gammel kristen kulturarv, så er han velkommen til at komme til kaffe i Kirkeministeriet i morgen klokken 8.00 sharp. Så tager vi den der."

Det fremgår dog ikke, om Kristian Thulesen Dahl tog imod kirkeministerens åbne kaffeinvitation i ministeriet i morges.

Kristian Thulesen Dahls udtalelse om den kristne kulturarv kommer i et stort værdipolitisk interview med overskriften "Superstrammeren". Her udstikker han sin værdipolitiske linje og efterlyser en kristen oprustning i landet. Han siger, at han er tilhænger af religionsfrihed:

"Men jeg er ikke tilhænger af, at vores kristne kulturarv gennem 6000 år, som har formet det danske samfund, skal kastes bort, fordi vi skal have et religiøst frit samfund, fordi det i nogens øjne vil gøre tingene nemmere."

LÆS OGSÅ: Thulesen Dahl vil samle blå blok

Samtidig advarer han i interviewet om, Danmark ikke må give køb på den danske kultur og identitet. Blandt andet bør tørklæder være forbudt i folkeskolen, og der bør serveres svinekød i de danske daginstitutioner.

"Det er en del af dansk madkultur. Vi er et landbrugsland, der i den grad er blevet kendt for vores eksport af svinekød og landbrugsprodukter i øvrigt. Den almindelige danske madkultur skal selvfølgelig serveres i vores daginstitutioner. Hvis man ikke må spise svinekød, så må man spise uden om det eller have en madpakke med hjemmefra," siger han til Berlingske.

Også pointen om svinekød i danske daginstitutioner får en kommentar med på vejen af Uffe Elbæk:

"Ikke underligt at det store interview over fire sider har overskriften 'Superstrameren'. Længe leve værdikampen. Eller????", skriver Uffe Elbæk på sin Facebook-profil.