Misbrugssager har en lang forhistorie

Større åbenhed inden for den katolske kirke har været medvirkende til, at skandalerne er kommet frem i lyset, forklarer ekspert

Filmen ”Spotlight”, der havde premiere for fire år siden, fortæller historien om, hvordan den amerikanske avis The Bosten Globe tilbage i begyndelsen af 2000’erne afslørede et massivt misbrug af børn inden for den lokale katolske kirke, og bagefter stod den samlede katolske kirke rystet tilbage.

Men også de senere år er talrige eksempler på misbrug inden for den katolske kirke kommet frem i lyset, og skal man forstå hvorfor, er journalisternes afsløringer vigtige. Det forklarer John-Erik Stig Hansen, læge og formand for Klida (Katolske Læger i Danmark). Han er også formand for den katolske biskops rådgivergruppe vedrørende sager om seksuelle krænkelser. Han slår fast, at sager med overgreb på børn og unge har været et problem i den katolske kirke i mange år.

I 1920’erne instruerede den daværende pave Benedikt XV kirkens folk i at hemmeligholde overgrebene. Senere, i 1985, advarede psykolog og tidligere præst Richard Sipe om problemet og mente, at næsten 10 procent af præsterne havde begået overgreb. Begge årstal er vigtige, hvis man vil forstå udviklingen, mener John-Erik Stig Hansen.

Efterfølgende blev en række misbrugssager beskrevet i medierne, men paven og kirken insisterede på, at det var løgn. Det var på det tidspunkt, lige efter årtusind-skiftet, at The Boston Globes afdækning kom.

”Præster og biskopper blev herefter nødt til at anerkende, at der skulle mere åbenhed til. Til at begynde med tacklede man modstanden meget modvilligt, for det var et opgør mod en udbredt kultur præget af hemmeligholdelse og fortielse,” siger John-Erik Stig Hansen.

Efter afsløringerne i Boston blev det katolske samfund i Irland tre år senere ramt af skandaler. Uvildige undersøgelser afdækkede et omfattende misbrug af børn, forklarer lægen.

”I Irland havde kirken haft til opgave at drive børnehjem og institutioner, og præsterne havde derfor nem adgang til børn og unge,” siger han.

I de efterfølgende år var der en række sager i lande som Holland, Belgien og Frankrig, dog langtfra i samme omfang som i Boston og Irland.

I 2010 bestilte den danske biskop Czeslaw Kozon en uvildig advokatundersøgelse. Men hovedparten af sagerne var forældede, og ingen af de i alt 33 sager førte til sigtelse.

Andre steder i verden er der særligt de seneste år set eksempler på misbrugssager inden for den katolske kirke i lande som Polen, Italien og Spanien. I disse lande er der dog fortsat en udbredt tavshedskultur blandt kirkens præster og biskopper, forklarer John-Erik Stig Hansen:

”Særligt i de katolske lande trænger man til, at der bliver foretaget uafhængige undersøgelser. Når først det sker, tror jeg, man vil se samme billede som i Boston og Irland,” mener han.