Misbrugssag i den katolske kirke vækker harme i USA

Skandale om præsters sexovergreb på børn får amerikanske katolikker til at sige, at de vil ophøre med at støtte kirken økonomisk

Flere amerikanske biskopper afviser fortsat, at kirken har holdt hånden over præster, der begik seksuelle overgreb. ”Der var ikke nogen mørkelægning, der fandt sted. Jeg synes, at det er vigtigt at slå det fast. Vi har igennem de seneste 30 år afgjort været gennemsigtige omkring alt, som rent faktisk har fundet sted,” siger biskop David A. Zubik fra Pittsburgh til avisen The New York Times. Foto: Michael M. Santiago/AP/Ritzau Scanpix

Skeletterne rasler fortsat ud af skabet i den amerikanske katolske kirke, der i sidste uge blev rystet af en storjurys rapport om præsters seksuelle overgreb på mindreårige i delstaten Pennsylvania.

Rapporten sandsynliggør voldtægt og andre overgreb mod mindst 1000 børn begået af flere end 300 præster i seks bispedømmer fra 1940’erne og frem til de tidligere 2000’ere. Den beskriver også, hvordan kirkens ledelse systematisk dækkede over overgrebene. Ifølge rapporten findes der formentlig flere tusinder andre ofre, der ikke har haft modet til at stå frem med anklager.

Den nye skandale i Pennsylvania kommer 16 år efter, at opsigtsvækkende afsløringer om katolske præsters seksuelle overgreb på børn i Boston-området og om kirkens hemmeligholdelseskultur førte til en lang række sager om sexmisbrug i bispedømmer over hele USA. Og den kommer blot to måneder efter, at den pensionerede ærkebiskop Theodore McCarrick blev frataget sin titel på grund af afsløringer om hans seksuelle misbrug af alterdrenge og præstestuderende for flere årtier siden.

Den nye rapport fra Pennsylvania kan få alvorlige følger for USA’s katolske kirke, der på trods af forsøg på reformer er dybt moralsk belastet af de mange sexmisbrugssager. Det siger den liberale jesuitterpræst James Martin, der er chefredaktør for det katolske magasin America.

”Vi kan allerede se den krampagtige effekt, som dette har haft på kirken i dette land. Folk har kvalme, og det omfatter folk langt fra Pennsylvania. Folk føler om muligt endnu større væmmelse, end de gjorde i 2002,” siger han til nyhedsbureauet Religion News Service.

Harmen er også stor blandt konservative katolikker. Den nye skandale viser, at det er på tide at gøre rent hus i kirken, skriver det førende konservative magasin National Review i en harmedirrende leder.

”Biskopper, heriblandt kardinaler, som har svigtet ved at undlade at konfrontere den ondskab, som de kendte til i kirken, må tvinges til at gå af og opfordres til at leve et liv mærket af synlige tegn på soning,” lyder det i National Review.

Samme toner lyder fra den katolske kommentator Karen Tumulty, der i et indlæg i avisen The Washington Post tilskynder sine trosfæller til at generobre kirken fra moralsk kompromitterede ledere.

”Den katolske kirke tilhører ikke biskopperne. Jesus gav os den. Og vi må tage den tilbage,” skriver hun.

Mange amerikanske katolikker siger nu, at de vil ophøre med at støtte kirken økonomisk for at undgå, at deres bidrag bruges til at holde hånden over overgrebsmænd. Tim Lennon, der er formand for netværket Survivors Network of Those Abused by Priests (Netværk af overlevere af præsters misbrug), siger, at hans organisation bombarderes af opkald fra amerikanske katolikker, der ikke længere vil spytte i kirkekassen.

”Det handler om at skride til handling i stedet for blot at gøre ingenting,” siger han til nyhedsbureauet AP.

Den nye rapport har også fået den amerikanske bispekonference, USCCB, til at løfte sløret for en ny plan, der skal tackle kirkens ”moralske katastrofe”.

”Vi står over for en åndelig krise,” skriver formanden for USCCB, kardinal Daniel DiNardo.

Flere amerikanske biskopper afviser imidlertid fortsat, at kirken har holdt hånden over præster, der begik seksuelle overgreb.

”Der var ikke nogen mørkelægning, der fandt sted. Jeg synes, at det er vigtigt at slå det fast. Vi har igennem de seneste 30 år afgjort været gennemsigtige omkring alt, som rent faktisk har fundet sted,” siger biskop David A. Zubik fra Pittsburgh til avisen The New York Times.

Den katolske kirkes overhoved, Pave Frans, erkendte i en længere udtalelse mandag, at kirken har fejlet i sin behandling af præsters seksuelle misbrug af børn i USA. I et åbent brev til katolikker, skriver Paven, at alle kræfter skal sættes ind på at forhindre misbrug og hemmeligholdelse af det. LÆS BREVET HER