Prøv avisen

Mission med fokus på klimaet

Klima- og miljøproblemer gør verdens fattigste endnu fattigere. Det vil flere og flere danske missionsselskaber forsøge af afhjælpe ved at blive mere grønne, både globalt og lokalt. På billedet forsøger en bonde at finde vand til sine dyr i en udtørret dam i det østlige Java. – Foto: Sigit Pamungkas.

Flere danske missionsselskaber inddrager nu klimaet i forbindelse med fattigdomsbekæmpelse i u-landene. Vi kan ikke længere sidde problemet overhørig, lyder meldingen fra organisationerne

Klima- og miljøproblemer gør verdens fattige endnu fattigere.

Den kendsgerning får nu flere danske missionsselskaber til at fokusere på klimaet i missionsarbejdet.

Et af landets største missionsselskaber Danmission vil derfor på sit repræsentantsskabsmøde i weekenden præsentere en ny grøn linje.

Klimaforandringerne er et stigende problem, som presser sig stærkere og stærkere på. Det må afføde en reaktion, og derfor tager vi det ind i den generelle fattigdomsbekæmpelse. Jeg tror, vi alle føler, at det brænder på nu. Vi oplever det som et stigende problem i Afrika og Asien, hvor mennesker lider under den manglende regn eller af den store nedslidning af miljøet, siger Mogens Kjær, generalsekretær i Danmission.

Organisationen har til weekendens møde fået lavet to film, der skildrer de voksende miljøproblemer. Den ene stammer fra Tanzania og den anden er fra Indien, hvor medlemmerne af en lokal kirke lider under faldende vandstand i en lokal flod. Klima, miljø og mission kan derfor sagtens følges ad, mener Mogens Kjær.

Det har altid hængt sammen med kristendom og mission at hjælpe folk med sundhed og med at overleve. Det går jo helt tilbage til Jesu tid. Man kan altid dreje sin indsigt, og vi vil dreje vores, så der kommer mere fokus på miljø. Vi skal især arbejde en del med landbruget, som sandsynligvis kommer til at skifte til afgrøder, som bedre kan klare klimaforandringerne. Det handler også om vores egen livsstil. Om vores forbrug og vores flyrejser. Vi skal tage langt større hensyn, og på sigt er det vores mål at blive et grønt missionsselskab, siger han og tilføjer, at den endelige plan for Danmissions grønne profil vil ligge klar til efteråret.

Det dansk-norske missionsselskab Areopagos er medarrangør af et debatmøde i Helligåndskirken i København, hvor klimaminister Connie Hedegaard (K) er hovednavnet. Areopagos dialogsekretær, Lars Mollerup-Degn, mener, det er en logisk del af en kristen spirituel tankegang at tænke holistisk.

Vi har et medansvar for skaberværket, hvilket hænger naturligt sammen med vores spirituelle fokus. For få år siden var klima og miljø nærmest kun for aktivister, så det er kun fint og på høje tid, at det nu er smittet af på kirkefolkene, siger han.

I Dansk Missionsråd, en paraplyorganisation for landets 33 missionsselskaber, glæder sekretariatsleder Philip Marcussen sig over, at flere af medlemmerne nu inddrager miljø og klima i missionsarbejdet.

Det er en nødvendig opgave, hvis ikke vi vil have ødelagt vores verden. Jeg vil mene, at alle vores medlemmer bør tænke klimaet ind i deres arbejde, hvis det kan lade sig gøre, siger Philip Marcussen.

Også Mogens S. Mogensen, konsulent og redaktør af www.intercultural.dk, er optaget af klimamission. I sin blog på nævnte hjemmeside beskriver han både, hvordan flere missionselskaber nu tænker mere holistisk, men også hvordan miljøproblemer på sigt kan bringe missionsselskaberne tættere sammen:

Den alvorlige miljøkrise, som verden står midt i i dag, kan måske føre evangelikale kristne og alle andre kristne grupperinger sammen i en fælles kamp for Guds skaberværk. Trods vore forskellige udgangspunkter kan krisen måske også på dette område føre til et samarbejde mellem religionerne, vurderer Mogens S. Mogensen.

schelde@kristeligt-dagblad.dk