Missionær i hjertet og med hjernen

Den tidligere direktør for missionsorganisationen Areopagos Knud Jørgensen er død. Han levede for verdensmission og har haft stor betydning for mange kirkelige ledere i Norden

Knud Jørgensen var en stærk leder og havde samtidig blik for andres situation og behov. – Privatfoto.
Knud Jørgensen var en stærk leder og havde samtidig blik for andres situation og behov. – Privatfoto.

Det seneste nyhedsbrev fra det norske Egede Instituttet med Knud Jørgensens underskrift blev udsendt, efter at han i sidste uge døde efter lang tids sygdom. Og det er meget rammende for en mand, der har arbejdet hele sit liv – også efter pensionen. Den røde tråd i Knud Jørgensens liv var hans store interesse for mission, hvorfor han helt frem til sin død stadig virkede ved det norske institut for missionsvidenskab.

Som teologistuderende var det nu ikke missionen, men radioen, der fyldte det meste af hans tid. I en årrække var han vært for flere DR-programmer, blandt andet Giro 413, og det journalistiske talent var stort. Men som nyslået teolog fra Københavns Universitet sagde Knud Jørgensen sit arbejde på DR op for at tage til Etiopien sammen med sin kone. Den journalistiske interesse tog han dog med og var fra 1970 programchef for den kristne radiostation Evangeliets stemme. Senere flyttede familien til Genève, hvor Knud Jørgensen blev kommunikationsansvarlig for Det Lutherske Verdensforbund.

I 1981 vendte familien tilbage til Norge, som er Knud Jørgensens kones hjemland, og hvor de siden har boet. Her har han blandt andet været informationschef i Kirkens Nødhjælp og undervist i missiologi på Det Teologiske Menighedsfakultet i Oslo. I 2010 blev han adjungeret professor samme sted.

I Danmark huskes Knud Jørgensen især for sin tid som direktør for den dansk-norske missionsorganisation Aeropagos fra 1998 til 2010. Her stod han blandt andet bag arbejdet med at selvstændiggøre det kristne dialog- og retrætecenter Tao Fong Shan i Hongkong. Han huskes også for etableringen af masterstudiet i diakoni på Lutheran Theological Seminary i Hongkong, hvor han selv stod for en hel del af undervisningen, skriver Areopagos i et mindeord om ham.

Karakteristisk for Knud Jørgensen var det, at han både var missionær i hjertet og samtidig gennem sit arbejdsliv arbejdede akademisk med feltet. Blandt andet skrev han en ph.d. i kommunikation ved Fuller Theological Seminary i Los Angeles, fortæller Birger Nygaard, der i sin tid efterfulgte ham på posten som direktør i Aeropagos, og som i dag er sekretariatschef i Folkekirkens mellemkirkelige Råd.

”Han levede for verdensmission, og så var han en af dem i nordisk kirkeliv, der havde det allerstørste internationale kontaktnetværk. Han kom til at betyde en hel del for mange mennesker, fordi han havde et godt blik for andres situation og behov. Samtidig var en ganske stærk leder, som kørte på, og han fungerede som mentor for mange ledere i dansk og norsk kirkeliv,” siger Birger Nygaard.

Knud Jørgensen blev født i Slagelse og voksede op i København. Han betegnes som et både sårbart og aktivt menneske med en uforlignelig klæbehjerne. En af hans store kraftpræstationer er ”Regnum Edinburgh 2010 Series” – et 39 bind stort værk på over 10.000 sider om mission i det 21. århundrede, som han var hovedredaktør på, og som blev fuldendt sidste år.

Selv var han engageret i den evangelikale Lausanne-bevægelse, der forener konservative kristne fra hele verden i mission.

”Men han var også en, der teologisk set helt tiden lærte nyt og flyttede sig, og det hang sammen med de mange erfaringer, han gjorde sig med verdenskristenheden. Han var hele tiden i bevægelse, samtidig med at han holdt fast i sin grundlæggende overbevisning om, at kristendommen skal forkyndes til mennesker i hele verden,” siger Birger Nygaard.

Knud Jørgensen blev 76 år. Han efterlader sig sin hustru, tre børn og børnebørn. Han begraves fra Ullern kirke i Oslo på fredag klokken 12. Efterfølgende vil der være mindesamvær.