Tre forskellige slags missionærer: Det går vores arbejde ud på

Missionsselskaber har svært ved at finde folk, der vil rejse ud i verden som missionærer. Men hvad består en missionærs arbejde af i 2018? Kristeligt Dagblad har spurgt tre vidt forskellige missionærer

Tre forskellige slags missionærer: Det går vores arbejde ud på

Den traditionelle

Stine og Rasmus Roager arbejder med at undervise og prædike for masai-folket i Tanzania. –
Stine og Rasmus Roager arbejder med at undervise og prædike for masai-folket i Tanzania. – Foto: Luthersk Mission

Hvem: Stine Roager, 1987, jordemor. Gift med Rasmus Roager, 1984, tækkemand. Parret har fire børn.

Hvad: Udsendt af Luthersk Mission.

Hvor: Tanzania, Iringa.

Stine Roager: ”Vi arbejder med et meget traditionelt missionsprojekt. Det er målrettet kvægnomader Tanzania, hvilket primært er masai-folket. Lige nu er min mand afsted på tur med et evangelisthold af mænd, der tager ud i bushen og besøger nomadelandsbyer. Typisk er de afsted mellem 5 og 11 dage ad gangen. Når de kommer til byerne, viser de kristne film og musikvideoer. Næste formiddag går de ud og inviterer folk til at komme og få kristendomsundervisning. Og hen på eftermiddagen kører de videre til en ny by. I nogle landsbyer bor der kristne i forvejen, mens de i andre landsbyer aldrig har hørt om kristendommen før. En enkelt gang har han besøgt en by, hvor det var første gang, de så en hvid mand. Landsbyerne har altid på forhånd sagt ja til at få besøg af missionærerne.”

”Disse ture har min mand 12 af om året, dog ikke i regntiden fra december til marts.”

”Min hverdag går med at undervise på en bibelskole, der også er for kvægnomader. Mange af dem har ikke gået meget i skole, så skolen tilbyder mere end kun bibelfag. Jeg underviser for eksempel i basal sundhed. Det handler primært om hverdagshygiejne, god ernæring og graviditet.”

”Vi har været afsted i to år og har en kontrakt på fire år. Det må være op til Gud, om han vil kalde os til at forlænge kontrakten derefter.”

Den akademiske

Katrine og Christian Schøler Holmgaard bor i Addis Ababa i Etiopien med deres to børn. –
Katrine og Christian Schøler Holmgaard bor i Addis Ababa i Etiopien med deres to børn. – Foto: Promissio

Hvem: Christian Schøler Holmgaard, 1983, cand.theol., ph.d. Gift med Katrine Schøler Holmgaard, 1984, cand.scient.pol. Parret har to børn.

Hvad: Udsendt af Promissio.

Hvor: Etiopien, Addis Abeba.

Christian Schøler Holmgaard: ”Min største opgave er at undervise på et teologisk seminarium i Addis Ababa. Det tager nok 80 procent af min tid. Skolen er en præsteuddannelse, der er en del Mekane Yesus-kirken (luthersk kirke i Etiopien). Her underviser jeg primært i Det Ny Testamente.”

”På mange måder afviger mit job ikke meget fra, hvis jeg skulle undervise teologistuderende på Menighedsfakultet (teologisk fakultet i Aarhus). Rammerne her i Etiopien er selvfølgelig anderledes, og systemet er ikke helt så vel- administreret. Men mine arbejdsopgaver med at undervise, vejlede studerende og rette opgaver er, som de også ville være i Danmark.”

”Resten af min tid bruger jeg på at repræsentere Promissio og være i kontakt med vores partnere i Etiopien. Vi støtter en række forskellige projekter, der enten kan være evangeliserende eller udviklingsprojekter. Min opgave er at tage rundt og besøge dem og se, hvordan arbejdet skrider frem.”

”Min kone har indtil videre været på barsel, men skal sandsynligvis begynde at arbejde hos en af vores partnerorganisationer blandt andet med regnskabsføring.”

”Der står på mit visitkort, at jeg er missionær, og det er også sådan, jeg præsenterer mig. Og jeg er ansat af en missionsorganisation. I praksis minder arbejdet dog om det, man laver i en ngo. Alligevel vil jeg stadig kalde det missionerende, da alle de projekter, vi støtter, er tilknyttet kirken på den ene eller anden måde.”

Den moderne

Mette Swartz og Claus Andersen har været udsendt i snart fire år og er indstillet på at fortsætte arbejdet i flere år endnu. –
Mette Swartz og Claus Andersen har været udsendt i snart fire år og er indstillet på at fortsætte arbejdet i flere år endnu. – Foto: Mission Afrika

Hvem: Claus Andersen, 1962, sælger. Gift med Mette Swartz, 1963, journalist. Har fire voksne børn, der bor i Danmark.

Hvad: Udsendt af Mission Afrika, partner med SAT-7.

Hvor: Cypern, Nicosia.

Claus Andersen: ”Når jeg hører ordet missionær, kommer jeg til at tænke på den gammeldags forståelse af titlen, hvor man rejser ud og prædiker for nogen. Det er ikke sådan, jeg eller min kone arbejder. Vi er vel snarere en slags moderne missionærer. Jeg arbejder som international repræsentant for den kristne tv-kanal SAT-7. Den har fem tv-kanaler, der sender mange forskellige programmer med kristent indhold til Nordafrika og Mellemøsten. Der er dog også mere holistiske programmer om for eksempel sundhed eller med skoleundervisning.”

”Min opgave er at rejse i Golflandene og skabe opmærksomhed om programmerne på SAT-7. Jeg har cirka ni rejsedage om måneden. På mine rejser besøger jeg kirker og menigheder, der typisk består af gæstearbejdere, da der stort set ikke er nogle lokale kristne i Golfen.”

”Min kone arbejder som international kommunikationschef på hovedkontoret i Cypern, hvor vi også bor. Her styrer hun kommunikationen fra vores tv-kanaler til resten af verden for SAT-7.”

”Når vi alligevel kalder os missionærer, skyldes det, at vi er med i et større arbejde, der er med til at vise Guds kærlighed og lære folk om Jesus.”

”Da vi rejste ud for fire år siden, solgte vi vores hus og bil. Vores kontrakt udløber til næste år, men vi er indstillet på at forlænge.”