Missionsleder: Det generer mig, når folk har det svært

For René Hartzner, der stiftede Mission Øst for snart 25 år siden, har missionsarbejdet været et kald. I dag fylder han 80 år

Missionsarbejdet har været den store tidsrøver for Réne Hartzner. Faktisk i en sådan grad, at han ikke har udviklet fritidsinteresser, fortæller han selv. Her er René Hartzner fotograferet sammen med sin kone.
Missionsarbejdet har været den store tidsrøver for Réne Hartzner. Faktisk i en sådan grad, at han ikke har udviklet fritidsinteresser, fortæller han selv. Her er René Hartzner fotograferet sammen med sin kone. Foto: Torkil Adsersen.

Missionsmanden René Hartzner sidder tilbagelænet i sin sofa, da Kristeligt Dagblad ringer ham op. René Hartzner, der stiftede Mission Øst og i dag er leder af Aktiv Mission, er ellers ikke en mand, der har haft en tilbagelænet tilværelse.

Efter 27 år som international prokurist i et af verdens største kornfirmaer stiftede René Hartzner i 1991 hjælpeorganisationen Mission Øst, og siden 2001 har han siddet for bordenden i afstikkeren Aktiv Mission.

Derudover har han været engageret i en række kristne organisationer. Lige fra Y's Men's Club til foreningen Unge Kristne, som han var en del af, da gruppen demonstrerede mod billedpornografiens frigivelse i 1969.

Missionsarbejdet har været den store tidsrøver for Réne Hartzner. Faktisk i en sådan grad, at han ikke har udviklet fritidsinteresser, fortæller han selv.

”Jeg har brugt så meget tid på mit arbejde, at jeg har ikke har haft tid til at udvikle hobbyer,” fortæller han med et grin.

Spørgsmålet er også, om han kan slippe arbejdet, selv nu, hvor han runder 80 år. For i virkeligheden er tilværelsen som missionsleder alt andet end et ”arbejde.”

”Jeg har altid haft et blødt sted inden i mig over for folk, der er i nød. Altid. Også herhjemme. Det generer mig, når folk har det svært,” siger René Hartzner.

Mission Øst har siden stiftelsen i 1991 udviklet sig til at være en stor og betydningsfuld hjælpeorganisation, der særligt arbejder i Østeuropa og Asien, og så er der lillebroderen Aktiv Mission, grundlagt i 2001. Det er en rendyrket missionsindsats, og her tog René Hartzner styringen.

”Jeg ville gerne begge dele i Mission Øst, for jeg synes, at hjælpearbejdet og mission hænger sammen, men da vi besluttede os, at vi ville adskille de to indsatser, tog jeg lillebror. Men jeg kan ikke lide mission alene. Når folk er i nød, skal de først have noget at spise, hvis de er sultne, og i skole, hvis de ikke allerede er det. Først derefter kan vi støtte de kristne netværk, der allerede er der,” siger René Hartzner.

Efter snart 15 år i spidsen for Aktiv Mission planlægger René Hartzner snart at trappe helt ud af Aktiv Mission.

Det betyder dog ikke, at han gror fast til sofaen i seniorfællesskabet i Hillerød, hvor han bor med sin kone, Ruth.

For ud over et oldebarn, ni børnebørn og tre børn (parrets ældste søn, Kim Hartzner, er generalsekretær i Mission Øst) bruger han også tid på Frikirken Hillerød, ligesom han er glad for at læse.

Læsningen er bred, fortæller han, og det er særligt historiske romaner og biografier, der dækker hans læselyst.

”Så jeg kommer ikke til at kede mig,” siger René Hartzner.