Missionsselskaber: Homoseksuelle vielser skader vores arbejde

Missionsselskaber forventer, at vielsesritualet for homoseksuelle par kan vanskeliggøre samarbejdet med udenlandske kirker

Det kirkelige arbejde i ulande kan blive ramt af den danske regerings indførelse af homoseksuelle ægteskaber, frygter missionsselskaber og henviser til, at flere af deres samarbejdslande er kendetegnet ved en stærkere modstand mod homoseksuelle vielser.
Det kirkelige arbejde i ulande kan blive ramt af den danske regerings indførelse af homoseksuelle ægteskaber, frygter missionsselskaber og henviser til, at flere af deres samarbejdslande er kendetegnet ved en stærkere modstand mod homoseksuelle vielser. Foto: JORGEN SCHYTTE

Det bliver en glædens dag for mange, når homoseksuelle par næste år får mulighed for en kirkelig vielse. I flere udenlandske kirker, som danske missionsselskaber samarbejder med, er smilene dog knap så brede.

LÆS OGSÅ: Etiopisk Luthersk kirke stiller Danmark et ultimatum

Hos partnerkirkerne i syd anser man vielse af to af samme køn som en åbenlys fornægtelse af Bibelens autoritet, og det kan få konsekvenser for samarbejdet, forklarer generalsekretær i Dansk Missionsråd, Jonas A. Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Homoseksuelle får lov til at sige ja i kirken

Artiklen fortsætter under annoncen

Set fra disse sydlige samarbejdspartneres perspektiv strider en ligestilling mod Paulus formaninger i for eksempel Romerbrevet mod homoseksualitet. Det betyder, at vi - de nordlige samarbejdspartnere kommer til at stå i en konflikt mellem Folkekirken og vores sydlige partnere, fordi Folkekirkens accept simpelt hen får partnerne til at tvivle på vores teologi og religiøse ståsted. For dem vil et vielsesritual være symbol på de nordlige kirkers forfald.

Dansk Ethioper Mission, der har et tæt samarbejde med de lutherske kirker i Liberia og Etiopien, forventer også, at de udenlandske kirker vil reagere skarpt på indførelsen af et ritual:

Vi har en klar formodning om, hvordan vores udenlandske samarbejdspartnere vil forholde sig til indførelsen af homoseksuelle vielser, fordi den svenske kirke har taget skridtet for nogle år siden, fortæller generalsekretær i Dansk Ethioper Mission, Sune Skarsholm.

Resultatet blev, at man ikke længere ønsker at have officielle relationer med den svenske kirkes ledere og biskopper. Man vil ikke mødes med dem og ikke invitere dem på besøg, siger han og tilføjer, at vielsesritualet også kan skade det generelle samarbejde med andre lutherske kirker.

Samme vurdering giver Jonas A. Jørgensen. Han forventer, at et officielt vielsesritual vil gøre det sværere for folkekirkelige missionsselskaber at være til stede og samarbejde med de sydlige partnere.

Den lutherske kirke i Tanzania og i Etiopien har en etisk set langt mere konservativ fortolkning af, hvad et ægteskab skal indeholde. På den etiopiske Mekane Yesus kirkes hjemmeside kan man se, at de allerede har reageret på, at amerikanske, lutherske kirker har accepteret homoseksuelle præster, siger han.

Endnu er samarbejdet med den amerikanske kirke ikke afbrudt:

Mekane Yesus i Etiopien har givet dem et såkaldt nådesår, og Evangeliske Lutherske Kirke i Tanzania (ELCT) fulgte sidste år trop. Det vil sige, at kirkerne har givet de nordlige partnere ét år til at fortryde, hvad de har sagt om at acceptere homoseksuelle præster. Ellers vil de ikke modtage penge fra dem eller samarbejde med dem fremover. Det samme vil muligvis ske for danske missionsorganisationer, siger Jonas A. Jørgensen.

Landets største missionsorganisation, Danmission, regner dog ikke med, at en lov om kirkelige vielser af homoseksuelle i Danmark vil påvirke samarbejdet med partnerkirkerne ude i verden. Det fortæller generalsekretær Mogens Kjær:

I Madagaskar har kirkepræsidenten givet udtryk for, at vi i spørgsmålet kan have hver vores holdning, men at de ikke ønsker, at vi prøver at ændre deres holdning. Noget lignende udtrykkes i Tanzania. Men de ønsker ikke, at vi prøver at ændre deres holdning til spørgsmålet. Det vil vi respektere. Derimod vil vi ikke tie stille, hvis vi bliver vidne til, at der begås vold og overgreb mod homoseksuelle.

ANALYSE: Vielse af homoseksuelle er kirkeministerens sejr

Jonas A. Jørgensen understreger, at missionsselskaberne gør hvad de kan for at forhindre, at samarbejdet bryder sammen:

Vi bruger meget tid på at forklare, at vi er frie missionsorganisationer, selvom vi samtidigt ser os selv som folkekirkelige organisationer. Vi skal med andre ord bevise, at vi som missionsorganisationer ikke automatisk er en del af den danske statskirke, som bifalder vielse af homoseksuelle. Og dét kan være svært, siger Jonas A. Jørgensen.