Missionsselskaber: Nye vielser skader vores arbejde

Danske missionsselskaber frygter, at Den Tredje Verden vil reagere skarpt på den danske regerings indførelse af homoseksuelle ægteskaber

Danske missionsselskaber frygter, at de nye vielser vil skade deres internationale arbejde
Danske missionsselskaber frygter, at de nye vielser vil skade deres internationale arbejde. Foto: Jeppe Michael Jensen Denmark.

Det bliver en glædens dag for mange, når homoseksuelle par næste år får mulighed for en kirkelig vielse. I flere udenlandske kirker, som danske missionsselskaber samarbejder med, er smilene dog knap så brede.

Hos partnerkirkerne i syd anser man vielse af to af samme køn for en åbenlys fornægtelse af Bibelens autoritet, og det kan få konsekvenser for samarbejdet, forklarer generalsekretær i Dansk Missionsråd Jonas A. Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Hvad er en kirkeminister- chef, pedel eller katalysator?

Set fra disse sydlige samarbejdspartneres perspektiv strider en ligestilling mod Paulus formaninger i for eksempel Romerbrevet mod homoseksualitet. For dem vil et vielsesritual være symbol på de nordlige kirkers forfald.

Dansk Ethioper Mission, der har et tæt samarbejde med de lutherske kirker i Liberia og Etiopien, venter også reaktioner:

Vi har en klar formodning om, hvordan vores udenlandske samarbejdspartnere vil forholde sig til indførelsen af homoseksuelle vielser, fordi den svenske kirke har taget skridtet for nogle år siden, siger generalsekretær i Dansk Ethioper Mission Sune Skarsholm.

Resultatet blev, at man ikke længere ønsker at have officielle relationer med den svenske kirkes ledere og biskopper. Man vil ikke mødes med dem og ikke invitere dem på besøg.

Jonas A. Jørgensen har et lignende eksempel:

På den etiopiske Mekane Yesus-kirkes hjemmeside kan man se, at de allerede har reageret på, at amerikanske lutherske kirker har accepteret homoseksuelle præster ved at give dem et såkaldt nådesår, og Evangelisk Luthersk Kirke i Tanzania fulgte sidste år trop. Det vil sige, at kirkerne har givet de nordlige partnere ét år til at fortryde, hvad de har sagt om at acceptere homoseksuelle præster. Ellers vil de ikke modtage penge fra dem eller samarbejde med dem fremover. Det samme vil muligvis ske for danske missionsorganisationer.

Landets største missionsorganisation, Danmission, regner dog ikke med, at en lov om kirkelige vielser af homoseksuelle i Danmark vil påvirke samarbejdet med partnerkirkerne ude i verden. Det siger generalsekretær Mogens Kjær:

I Madagaskar har kirkepræsidenten givet udtryk for, at vi i spørgsmålet kan have hver vores holdning, men at de ikke ønsker, at vi prøver at ændre deres holdning noget lignende udtrykkes i Tanzania. Det vil vi respektere. Men vi vil ikke tie, hvis vi bliver vidne til vold og overgreb mod homoseksuelle.