Prøv avisen

Missionsselskaber opløser historisk samarbejde

Jørgen Bøytler sammen med Helle Christiansen fra Ydre Mission i Christansfeld. -

Fire danske missionsselskaber sætter punktum for mere end 30 års samarbejde efter teologiske uenigheder

Efter mere end 30 års forsøg på at stable et solidt samarbejde på benene vælger missionsselskaberne Mission Afrika, Israelsmissi0nen, Dansk Ethioper Mission og Brødremenighedens Danske Mission nu at opløse samarbejdet.

Uenighed om den teologiske og kirkelige profil og manglende vilje til at opgive selvstændighed fører til, at Mission Afrika, Israelsmissi0nen og Dansk Ethioper Mission flytter ud af Ydre Missions Hus i Christiansfeld, hvor de fire selskaber har haft fælles base siden 1973. Kun Brødremenighedens Danske Mission bliver tilbage.

"Det er altid en balance, hvor langt man kan gå i et udvidet samarbejde. Vi var ikke parate til at opgive vores selvstændige profiler, og det var en erkendelse, vi måtte gøre og reagere ud fra," siger Thomas Hansen, bestyrelsesformand for Mission Afrika, som er det største af de fire selskaber.

TEMA: Mission

Opløsningen tog sin begyndelse, da Mission Afrika besluttede at flytte sit sekretariat ud af Ydre Missions Hus, mener generalsekretær i Dansk Ethioper Mission Sune Skarsholm. En beslutning, der blev offentliggjort i oktober 2009.

"Det gjorde, at vi andre måtte omstrukturere samarbejdet, fordi de tog godt og vel halvdelen af omsætningen med sig," siger han, men peger også på, at ingen af missionsselskaberne har været villige til at give afkald på det personlige ejerskab.

Dansk Ethioper Mission og Israelsmissionen vil fremover samarbejde med Menighedsfakultetet i Århus, mens Mission Afrika flytter til Diakonhøjskolen i Århus. Brødremenighedens Danske Mission beklager opløsningen af samarbejdet, men peger også på, at forskellene var for store.

"Vi har været glade for samarbejdet, og det var helt klart ikke vores ønske at splitte op. Men der er teologiske forskelle, og teologien er vigtig for selskabernes identitet, tradition og støtter i baglandet," siger bestyrelsesformand Jørgen Bøytler.

Selvom opløsningen af samarbejdet betyder flere udgifter for de i forvejen økonomisk pressede missionsselskaber, vil de klare sig, vurderer ph.d. og tidligere generalsekretær i Sudanmissionen, i dag Mission Afrika, Mogens Mogensen, som bor i Christiansfeld og har fulgt missionsarbejdet i 30 år.

"Alle mindre missionsselskaber må fremover etablere sig i større enheder for at overleve. De fire selskaber var måske for forskellige til at kunne arbejde sammen, men de søger bevidst nye samarbejdspartnere, som de på en række områder kan samarbejde med, og som de kirkeligt og teologisk kan identificere sig med."

julie.hansen@kristeligt-dagblad.dk
johansen@kristeligt-dagblad.dk