Missionærer flyver for livet

Efter Anden Verdenskrig grundlagde britiske krigspiloter den luftbårne mission MAF. Den 92-årige stifter Stuart King er i landet i anledning af den kristne organisations 25-års-jubilæum i Danmark

Stuart King er en af grundlæggerne af den internationale missionsorganisation MAF. –
Stuart King er en af grundlæggerne af den internationale missionsorganisation MAF. –. Foto: MAF.

Bag disen lå den flade franske strand, trøstesløs og fjendtlig, og på den anden side hævede landskabet sig i klitter med spredte græstotter. Dér var fjenden. Snart var alt kaos, da de tyske fly dykkede ned mod de britiske tropper, hvor den unge Stuart King sammen med sine kolleger i britiske Royal Air Force gjorde sig klar til at gå i land i Frankrig på D-dag under Anden Verdenskrig i 1944.

Fire år senere var flyingeniør og pilot Stuart King igen i et fly over Frankrig. Denne gang på vej mod Afrika.

I fællesskab med to venner fra luftvåbenet stiftede han i 1945 missionsorganisationen Mission Aviation Fellowship, MAF (på dansk: Fællesskab af Luftfartsmission).

De tog på besøg hos missionærer i Afrika for at undersøge, hvad de havde brug for. Den hjælp både bibler og nødhjælp ville MAF bringe dem med fly.

Efter krigen var MAF Guds måde at sige på: Jeg vil bruge fly til at nå steder, som ellers ikke får hjælp, og til at bringe fred ud i verden gennem evangeliet, siger Stuart King.

Som 25-årig havde han seks års krigstjeneste bag sig.

Jeg ville gerne opleve varig fred. Fly skulle ikke kun bruges i krig. Vores mål i MAF var dengang som nu at hjælpe alle, uanset om de vil være kristne eller ej, forklarer Stuart King og tilføjer:

Krigen var ødelæggelse og helvede. Det står i kontrast til, at vi bringer fred og liv til mennesker i hele verden i dag.

Egentlig havde han et tilbud om at fortsætte en lovende karriere i det britiske luftvåben efter Anden Verdenskrig. Men valgte uden helt at vide hvorfor at engagere sig i MAF, fordi han oplevede, det var Guds vilje. På samme måde fløj han i begyndelsen uden meget viden om destinationerne.

LÆS OGSÅ: Harry flyver for folk i nød

Alt var nyt. Ingen af os havde været i Afrika før, og der skete mange uventede ting undervejs, forklarer den 92-årige tidligere pilot, som er den eneste nulevende af de tre medstiftere.

Det første fly på turen til Afrika styrtede eksempelvis, uden at Stuart King og hans medrejsende dog kom noget til. Og det andet og tredje fly blev ødelagt under de første flyvninger. MAF opererede dengang i urolige områder. Og det gør de stadig nu med dansk støtte.

MAF i Danmark blev grundlagt af tre flyveglade danske piloter i 1989 i den apostolske Jacobskirken i Odense, hvor der i dag holdes 25-års jubilæumsfest. Stuart King er en af gæsterne.

I dag er arven fra krigen fortsat synlig, forklarer Arne Puggaard, der er formand for MAFs danske afdeling.

Mange steder benytter MAF gamle militære flyvebaser, der nu bruges som udgangspunkt for MAFs flyvninger. Den vision, som Stuart King og hans kammerater havde om at bruge krigsfly i evangeliets tjeneste, fortsætter, siger han.

Både han og Stuart King ser meget positivt på organisationens fremtid.

Jeg er rigtig glad for at opleve, hvordan MAF gør en forskel. På grund af vores små fly kan vi komme langt omkring til isolerede områder i omkring 30 u-lande, hvor ingen andre kommer, siger Stuart King og henviser til eksempelvis arbejdet i Sudan.

Den eneste sikre vej ind er med fly, for infrastrukturen er ødelagt. Og missionærerne efterspørger mere hjælp, end vi kan give, siger han.

Sådan er det flere steder.

Vi planlægger at begynde at operere i Myanmar og Liberia. Der kommer hele tiden forespørgsler fra nye områder, som har brug for vores hjælp, siger Stuart King 70 år efter sin flyvning under Anden Verdenskrig.