Prøv avisen

Mitt Romney betaler mere til velgørenhed end i skat

Mitt Romney (t.h) sammen med sin konkurrent Newt Gingrich i kampen om det republikanske præsidentkandidatur. Foto: BRIAN SNYDER Denmark

Den republikanske præsidentkandidat donerede i perioden 2010-2011 40 millioner kroner til velgørenhed men betalte kun 35 millioner kroner i skat. 20 millioner tilfaldt Mormonkirken

I perioden 2010-2011 har Romney i alt doneret 5 millioner kroner mere til velgørenhed end han har betalt i skat til den amerikanske stat. Det står klart efter at han mandag aften, stærk presset af den seneste tids kritik, fremlagde sine skatteindberetninger for perioden.

LÆS OGSÅ: Mitt Romney frigiver skattepapirer

At Romney, der er født ind i en mormonfamilie, har doneret store beløb til kirken, er ifølge USA- ekspert og ekstern lektor ved institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Mads Fuglede, et udtryk for en generel tendens i det amerikanske samfund:

Kirken rummer en stor del af de sociale aktiviteter i USA, hvor donationerne direkte tilfalder det sociale arbejde. Det er velanset, at de rige amerikanere donerer en del af deres formue til kirken og på den måde viser et socialt engagement.

I modsætning til virksomhedernes politiske støtte af præsidentkandidater, skal Romney ikke regne med at få opbakning fra det religiøse bagland. I en artikel til det norske statsfjernsyn NRK udtaler Monte Holm, der er ansvarlig for mormonkirkens missionærer i South Carolina:

Vores kirke støtter ikke enkelte præsidentkandidater. Vi tager ikke stilling til hvem der bør vælges. Medlemmerne må selv gøre op, hvem de mener, der er bedst egnet.

Romneys tilknytning til Mormonkirken er ikke helt uproblematisk:

Der er en stor debat om Mormonkirken i USA, hvor mange amerikanere ikke opfatter mormonkirken som en del af kristendommen udtaler Mads Fuglede. Mormonerne adskiller sig fra de øvrige kristne retninger ved at have udnævnt grundlæggeren Joseph Smith Junior til profet.

I Mitt Romneys skattepapirer fremgår det, at han i 2010 betalte 13,9 procent i skat af sin indkomst på over 120 millioner kroner. Årsagen til den lave skattesats er at Romneys indkomst primært kommer fra private investeringsfonde. I modsætning betaler Romneys konkurrent til det republikanske kandidatur Newt Gingrich, ifølge The Guardian, hele 31 procent i skat af sin indkomst på cirka 15 millioner kroner. Familien Obama betalte til sammenligning 26 procent i skat af deres indkomst på cirka 10 millioner kroner i 2010.

Romney vurderes af have en personlig formue på omkring 1,5 milliard kroner som han blandt andet har opbygget gennem sit virke i investeringsfonden Bain Capital, som han i 1984 var med til at stifte.

En stor del af Romneys personlige formue er placeret i udenlandske banker, i skattely som Cayman-øerne og Luxembourg, hvor han slipper for at betale amerikansk skat af sine værdier.

RETTELSE:Det fremgik tidligere, at Mitt Romney har doneret 40. millioner kroner til Mormonkirken. Mitt Romneys totale donationer i perioden 2010-2011 er i alt 40 millioner kroner hvoraf 20 millioner kroner er doneret til Mormonkirken. (Rettet 25/1 klokken 12.00)