Moderne mennesker higer efter stilhed

Nutidens liv er så fuldt af larm, at stilhed er blevet en luksusvare. Både i Danmark og på verdensplan valfarter stressede mennesker til stilhedsterapi

Stilhed er populært i disse tider.
Stilhed er populært i disse tider. Foto: Stockxchng.

Lyden af ingenting er i høj kurs.

Stilhedsretræter, stilhedsyoga og stillekupeer tiltrækker tavshedstrængende danskere. Og på verdensplan valfarter hundredetusindvis af mennesker hvert år til stilhedsterapi hos den tavse, kroatiske mand, som kalder sig Braco, og som ved sin ordløse tilstedeværelse har ry for at kunne forbedre folks livskvalitet og helbrede sygdomme. Alt sammen udtryk for et stigende behov for at skrue ned for sindets larm, mener sognepræster og trendforskere.

"Stilhed er helt klart blevet en mangelvare i det moderne samfund. Det er så svært at prioritere at være stille, for vi synes, det er at lave ingenting. Men det handler om at finde ind i den guddommelige stilhed, hvor Gud er hovedpersonen, og hvor det ikke handler om vores egne forventninger til os selv. Folk hungrer efter at overgive sig til stilheden og til Gud," siger tidligere sognepræst Jette Dahl, som er freelancepræst og arrangerer stilleretræter.

Moderne mennesker søger stilheden, fordi selvoptagetheden giver os stress, mener sognepræst Peter Værum, der holder foredrag om stilhed, støj og stress.

"Vi har brug for stilhed, fordi egoet larmer så meget, at vi får stress. Mange mennesker oplever, at det er svært, men samtidig vigtigt at få kontakt med sjælen, for sådan er vi skabt. Hvis egoet larmer for meget, har man ikke kontakt til sin kerne, som er dér, hvor vigtige beslutninger træffes," siger han.

Dermed vil stilheden være blandt de mest prestigefulde værdier i de kommende år, vurderer ph.d. og trendforsker Jesper Bo Jensen fra trendbureauet Fremforsk.

"Vi søger det, vi ikke har. Der er larm overalt med mobiltelefoner, fjernsyn og computere, så stilhed er en mangelvare, og samtalekøkkenerne er blevet til en banegård. Derfor er der en luksus og status i at sige, at man bor et stille sted eller tager på ferie i rolige omgivelser. Det er ligesom at have medlemskort til fitnesscentret," siger han.

Læge og forfatter Charlotte Bech med speciale i bevidsthedsudvikling er dansk kontaktperson for det kroatiske stilhedsfænomen Braco, som i november tiltrak 1600 danskere til sit stilhedsshow. Og ikke uden grund, mener hun:

"I gamle dage var vi stille i skumringstimen eller på marken. I dag er der en alarmerende støjforurening over alt i det offentlige rum, og det gør sindet udadrettet og aktivt. Hele samfundet er på vej væk fra den stilhed, som det er vigtigt at finde tilbage til. Det kan stilhedsterapien hjælpe med til."

Som læge har Charlotte Bech en skepsis over for alternativ behandling. Virkningen af stilhedsterapi er endnu udokumenteret videnskabeligt, men hun tvivler ikke på, at stilhed kan have en helbredende effekt på stressede mennesker.

"I den dybe stilhed aktiveres det parasympatiske nervesystem, og det betyder, at hele systemet og organismen regenererer. Jo mere man falder til ro, jo bedre virker den regenerering. Det har flere fået dokumenteret via blodprøver og scanninger. I mange religioner er der tradition for at opsøge stilhed af de samme årsager," siger Charlotte Bech.

schelde@k.dk

Kirke&Tro side 5

Leder side 20