Modstandere af homoseksuelt ægteskab trues

Udtalelser imod homoseksuelles rettigheder mødes med hån og trusler, viser en ny rapport. Især kristne, der deltager i den offentlige debat, bliver jaget

I Frankrig er antallet af overgreb mod homoseksuelle fordoblet siden oktober, men også modstanderne oplever forfølgelse. På billedet demonstrere en gruppe franske kristne imod vielse af homoseksuelle.
I Frankrig er antallet af overgreb mod homoseksuelle fordoblet siden oktober, men også modstanderne oplever forfølgelse. På billedet demonstrere en gruppe franske kristne imod vielse af homoseksuelle. . Foto: Eric Baudet JDDSIPA Denmark.

Det er velkendt, at homoseksuelle udsættes for hadforbrydelser flere steder i verden. Men også personer, der udtaler sig imod ægteskab eller adoptionsret for homoseksuelle, må i dagens Europa regne med at blive udsat for hån, verbal vold og i ekstreme tilfælde dødstrusler.

Europæisk Observatorium for Intolerance og Diskrimination mod Kristne har netop afleveret en rapport om problemet til den europæiske sikkerhedsorganisation, OSCE. Heri nævnes to tyske sager, hvor modstandere af ægteskab mellem homoseksuelle er blevet udsat for dødstrusler efter at have deltaget i en tv-udsendelse.

LÆS OGSÅ: Giv frit løb for jeres had

For eksempel har den katolske samfundsdebattør Martin Lohman, formand for anti-abort-organisationen Bundesverbands Lebensrechte, modtaget en anonym e-mail, angiveligt fra en hiv-aids-patient, der truer med at stikke ham med en hiv-inficeret nål.

Det skete, efter at Martin Lohman i december 2012 deltog i debatprogrammet Hart aber fair (Hårdt men fair) på tv-stationen WDR.

Rapporten indeholder kun de sager, der med dødstrusler klart overtræder loven. Men vi har mange andre eksempler på, at især kristne, der deltager i den offentlige debat med synspunkter imod ægteskab eller adoption for homoseksuelle, bliver jaget vildt, siger Gudrun Kugler, leder af Europæisk Observatorium for Intolerance og Diskrimination Mod Kristne.

LÆS OGSÅ: Modstandere af ægteskab for homoseksuelle mødt med tåregas

De modtager hadefulde og nedsættende kommentarer på for eksempel Facebook, siger Gudrun Kugler:

Tendensen til personlige angreb frem for saglig diskussion er tydelig, og den holdning breder sig, at man ikke vil debattere, men kun forhindre andre i at udtrykke synspunkter, man ikke selv deler. I både Tyskland og Østrig oplever vi igen og igen, at radikale tilhængere af bøssers, lesbiskes, bi- og transseksuelles rettigheder forsøger at sabotere demonstrationer eller konferencer, der tager stilling imod ægteskab mellem homoseksuelle.

Det blev sagt ligeud, at folk som mig slet ikke burde have lov til at udtale sig i medierne, siger Birgit Kelle, der blev offer for en smædekampagne også efter at have deltaget i WDRs Hart aber Fair-udsendelse.

I Storbritannien er blandt andre en biskop, en kendt skuespiller og en konservativ politiker blevet udsat for hetz og trusler på grund af deres modstand mod en ægteskabslov for homoseksuelle, som netop er blevet vedtaget i landet.

I den europæiske organisation for bøsser og lesbiskes rettigheder, ILGA, peger man på, at det i langt højere grad er tilhængere end modstandere af homoseksuelles rettigheder, der udsættes for verbale og endog fysiske overgreb.

I for eksempel Frankrig er antallet af overgreb mod homoseksuelle fordoblet siden oktober, samtidig med at debatten om ægteskab mellem homoseksuelle blev et stort debatemne, siger Joël le Deroff fra ILGAs kontor i Bruxelles.

Vi opfordrer altid til at føre en respektfuld dialog med vore modstandere, men hver organisation har sin egen strategi og kan være mere eller mindre provokerende og militant i sine metoder, siger Joël le Deroff, blandt andet med henvisning til den feministiske gruppe Femen, som for nylig demonstrerede med bare bryster i Notre Dame-katedralen i Paris.

OSCE offentliggør hvert år en rapport om overgreb mod medlemmer af trossamfund i Europa, herunder kristne.

De sager, der indrapporteres, gælder især vandalisme mod kirker eller gravsteder. Vi hører om meget få sager om verbale eller fysiske overgreb mod personer, der er eller opfattes som kristne. Men indsamlingen af data kan være utilstrækkelig. At vi ikke modtager oplysninger om ret mange sager, betyder ikke, at den slags sager ikke forekommer, siger Thomas Rymer, der er talsmand for OSCEs afdeling for menneskerettigheder.