Prøv avisen

Moon-bevægelsens stifter er død

Sun Myung Moon blev i august indlagt på et hospital i Sydkorea og er nu død. Foto: JO YONG-HAK Denmark

Sun Myung Moon er død i en alder af 92 år. Han døde på et hospital efter at have fået lungebetændelse

Lederen af den nyreligiøse og stenrige Moon-bevægelse, Sun Myung Moon, er død. Han blev 92 år, skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Embedsmænd fra hans Forenede Kirke, også kendt som Moon-bevægelsen, siger, at han i august blev indlagt på et hospital nær sit hjem i byen Gapyeong i Sydkorea.

Han kom sig aldrig og døde på hospitalet, der i øvrigt ejes af hans bevægelse.

LÆS OGSÅ:Moon-bevægelsen beder for dødeligt syg stifter

- Han har arbejdet meget over i de seneste måneder trods sin alder. Han har rejst til USA hver måned, siger en talsmand for den afdøde Moon.

Moon grundlagde sin kirke i 1970'erne, og han byggede efterhånden et omfattende forretningsimperium op om sin bevægelse.

Det gælder aviser, et skisportssted, skoler og meget andet. I øvrigt også et hotel i Nordkorea.

Moon var i en årrække bosat i USA og grundlagde her den konservative avis Washington Times.

INTERVIEW MED TIDLIGERE DANSK MOON-MEDLEM: Vi gav vores søn bort af kærlighed

- Ord kan ikke udtrykke mine følelser. Han troede på nødvendigheden af en stærk, fri presse for at formidle præcise informationer og moralske værdier til mennesker i en fri verden, siger avisens bestyrelsesformand, Thomas McDevitt, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Moon og hans bevægelse blev kendt verden over i 1970'erne og 1980'erne, fordi den foretog massevielser af tusindvis af par ved bunkebryllupper.

Bevægelsen har sagt, at millioner af mennesker er med i Moon-bevægelsen, men tidligere medlemmer siger, at det tal er vildt overdrevet.

Hans bevægelse byggede på kristendommen, og han hævdede, at Gud åbenbarede sig for ham. Moon prædikede nye fortolkninger af Bibelen, og det skabte ham ikke venner alle steder.

LÆS OGSÅ: Fra moonie til folkekirkepræst

Kritikere beskyldte ham og hans folk for at hjernevaske tilhængerne og for at gå efter deres penge.

Han blev født i Nordkorea, men grundlagde sin bevægelse i Seoul i Sydkorea efter Koreakrigen fra 1950 til 1953.

Moon har sagt, at da han var 16, henvendte Jesus sig til ham og bad ham afslutte det arbejde, som Jesus ikke fuldførte. Derfor mente han også selv at være en ny Messias.