Prøv avisen
Interview

Mor til IS-kriger: Lov om aldersgrænse forhindrer ikke konversion

Karolina Dam, som har mistet sin søn i krigen i Syrien, modtog sidste år et arbejdslegat for sin indsats med at styrke og støtte forældre til radikaliseringstruede børn. Det skete ved en mindehøjtidelighed den 14. februar 2016 på et-årsdagen for terrorangrebene i København. Foto: Peter Hove Olesen/ritzau

Karolina Dam mistede i 2014 sin søn, da han efter alt at dømme blev dræbt i Syrien, hvor han som konverteret muslim kæmpede for Islamisk Stat. Hun mener ikke, at politikerne skal lovgive om aldersgrænser for konversion

Karolina Dam var for to år siden den første forælder i Danmark, der offentligt stod frem og fortalte om at være mor til en ung dreng, der uden hendes vidende var blevet radikaliseret muslim og endte sit liv som IS-kriger. I 2014 blev Lukas Dam angiveligt dræbt under et bombe-angreb i Syrien, hvor han kæmpede for Islamisk Stat. Han blev kun 18 år. Derfor forstår Karolina Dam fuldstændig de tanker og følelser, der nu går igennem forældrene til en 15-årig pige, som er konverteret til islam uden deres vidende, hvilket har givet mediedebat de seneste dage.

Karolina Dam forstår derimod ikke det forslag, som politikere fra Dansk Folkeparti og De Konservative i samme anledning bringer på banen om at kræve forældrenes samtykke, hvis et ungt menneske under 18 år ønsker at konvertere til et andet trossamfund. En ordning, som allerede gælder for unge, der ønsker at melde sig ind eller ud af folkekirken.

”Hvorfor lave en lov til ingen verdens nytte? En aldersgrænse forhindrer ikke konversion. Den sker ofte i det skjulte, og derudover er det da ikke en forbrydelse at konvertere til en anden religion. Helt principielt synes jeg ikke, at en regering har ret til at gribe ind over for en privat sag som ens religion, men loven ville heller intet ændre,” siger Karolina Dam, der i dag har oprettet netværket Sons and Daughters of the World (Verdens sønner og døtre), hvor hun hjælper andre forældre til radikaliserede børn og unge.