Morgenandagten droppet som krav

Med den nye public service-kontrakt er DR ikke forpligtet til at sende Morgen-andagten

Morgenandagten droppet som krav
Foto: Leif Tuxen.

Dette indbefatter dækning af morgenandagt og kristne højtider.

Sådan har der stået i den seneste public service-kontrakt i en fodnote til punktet om, at DR skal lægge særlig vægt på den danske og herunder også kristne kulturarv. Det punkt er nu slettet i kontrakten for 2013-2014, som blev offentliggjort i går. Et overordnet mål har været at give DR friere rammer til at bestemme over sit indhold, og derfor er krav om specifikke programmer droppet. Det gælder også den daglige transmission af Morgenandagten, som DR dog understreger fortsat vil blive sendt.

LÆS OGSÅ: Morgenandagtens lyttertal er halveret på et år

Men mon ikke det kommer til at gå Morgenandagten, som det gik med P1-indslagene Ved dagens begyndelse eller Dagens sang, siger debattør og lektor ved Aarhus Universitet Hans Hauge.

Tendensen er ikke så svær at se: Engang var der mange faste kirkelige indslag på DRs hovedkanaler. Nu er der Morgenandagten, som langsomt er blevet flyttet, først til et dårligere tidspunkt, så til en anden kanal. Nu har DR ikke længere krav om at sende den. Det er en salamiteknik, hvor man langsomt renser medierne for religion.

Siden Morgenandagten blev flyttet over på DAB, DR 2 og derefter DR K, er lyttertallet faldet fra 43.000 daglige lyttere til 18.000 i snit i 2013.

LÆS OGSÅ: Morgenandagten er et radiofonisk kunstværk

Biskop i Lolland-Falsters Stift Steen Skovsgaard ærgrer sig over, at man sletter Morgenandagten som krav.

Jeg er uforstående over for beslutningen, for der er og har altid været en forståelse for, at Morgenandagten er noget, man gerne vil prioritere. Det stiller jo DR i en anden situation, hvis det ikke er et krav i kontrakten.

LÆS OGSÅ: Den nye public service-kontrakt

Hverken Venstres eller Socialdemokraternes medieordførere ser det store problem i beslutningen. Ifølge Michael Aastrup (V) er Morgenandagten en for lille ting til at stå i en kontrakt, og Mogens Jensen (S) mener ikke, politikerne skal blande sig i, hvilke programmer DR sender.

Kanalredaktør på DR K Flemming Hedegaard Larsen understreger, at ændringen ikke vil få betydning i praksis:

Vi fortsætter med at sende Morgenandagten, selvom det ikke står i kontrakten.