Morgenstund har uld i mund

SPROGLIGT TALT: Det er rart at vide, at ordet minister, oprindeligt latin, såmænd betyder en tjener eller en undergiven

Man har lov at være heldig. I fredags valgte jeg her i klummen at spille lidt sprogligt fodbold med sammenhængen mellem cheftræneren for landsholdet, Morten Olsen, og chefminister samt udskiftningsleder Anders Fogh Rasmussen. Om automatismer, bolden rundt og kampen om midtbanen. Og hvad sker! Selveste opfinderen af - eller i al fald en af initiativtagerne til - den professionelle superliga i dansk fodbold bliver minister. Hernings borgmester, Helge Sander (V), skal ind på banen som offensiv forward. Han bliver minister med ansvar for blandt andet universiteterne.

Det ligger sprogligt indbygget i ministeriets nye navn, at Sander ikke skal være minister for småspil og dødboldsituationer. Ministeriet hedder Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Det er et navn med noget angrebsfodbold i. Vi glæder os på universiteterne til at blive i Superligaen. Sander ligner en skud-stærk type.

Nu afgåede statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) fik fra starten af sin periode hæftet en kliché, et sprogligt billede, på sig, som han havde svært ved at få spyttet ud igen. Han talte med uld i munden, sagde man. Sproglig talt betyder det at tale lettere uforståeligt, tåget, uklart og ubeslutsomt. Helge Sander ligner ikke én, der taler med uld i munden. Til gengæld er han vaskeægte uldjyde. Hvis uldjyder da ellers kan være vaskeægte, for uld krymper som bekendt meget let, når det udsættes for vask. Det kan faktisk stampe fuldstændig sammen, hvis temperaturen er for høj.

Men hvis uld får lov til at beholde sin naturlige fedtethed, så modstår eller afviser det til gengæld alle de spande vand, det næsten skal være. I gamle dage dyppede de færøske fiskere efter sigende deres uldne stortrøjer i en balje med urin. Det gjorde stortrøjen vandtæt, fordi fedteriet og urinen dannede en kemisk forbindelse.

Jeg er sikker på, at rigtige uldjyder kender alle tricks. De er vandtætte, skyr vandet, der perler af. De er både uldne og lådne. Helge Sander er sikkert klædt på til at tackle tidens store udfordringer: At få spillet lagt om fra defensive taktikker til offensiv, så vi kan blive bragt i scoringssituationer og komme på lystavlen.

Per Højholt skrev engang en flot skildring af Ikast og sagde blandt andet: »Prøver man at finde frem til, hvad der er mønsteret eller det mønster-dannende, i dette tilfældige og løse strikketøj, ender man ved: Praksis og religion. Ikast er lønningernes by, ikke ideernes.«

Herning er gjort af samme uldne klæde. Her giver man sig også i kast med tingene. Ikke så mange omveje, for uldjyder er nu engang Guds udvalgte folk, så her kan krejles og handles på bedste vis. Bare det tjener et nyttigt formål, og det vil sige at tjene nogle penge. Derfor er der ingen i uld i mund der på egnen.

Det bliver interessant at se en tekstiljyde sørge for videnskaben, teknologien og udviklingen i dette land. Coaching hedder det på moderne amerikodansk, når en træner eller vejleder skal kalde det bedste frem i sit hold. Det er sproglig talt et ord, der opstod i sportssproget, og som for længst er vandret ind, både i virksomhedernes ledelsesjargon og i politikernes retorik.

Det er rart at vide, at sproglig talt betyder ordet minister, der oprindeligt er latin, såmænd en tjener eller en undergiven. Ordet er nemlig opstået som en afledning af minor, der betyder »mindre«. Universiteterne har sikkert fået sig en tjener, der vil holde dem oppe i toppen af Superligaen, en god fårehyrde, der er vant til at se langt ud over hedens lovende vidder. En minister, der vil vide at klæde sit hold godt på.