Mormoner tager afstand fra deres navn

Ny navnepolitik ventes ikke at få den store effekt, siger iagttagere

Russell M. Nelson. –
Russell M. Nelson. – . Foto: AP/Ritzau Scanpix.

Omverdenen har længe kendt medlemmer af den amerikanske religiøse bevægelse The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (på dansk: Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige) som ”mormoner”. Men det skal nu være slut.

I en erklæring fastslår organisationens øverste leder, Russell M. Nelson, at kun bevægelsens fulde navn må bruges fremover, og at medlemmerne skal være kendt som ”Sidste Dages Hellige”. Heller ikke den udbredte engelsksprogede forkortelse ”LDS” må længere bruges. Den ene undtagelse til den nye regel er mormonernes hellige skrift, ”Mormons Bog”, der beholder sin titel.

I erklæringen forklarer Nelson, der af mormoner betragtes som en profet, at den nye politik er resultat af et direkte budskab fra Gud.

”Herren har gjort vigtigheden af det navn, som han valgte til kirken, mig klart,” skriver den 93-årige leder.

Reaktionen på meldingen er blandet. Flere kommentatorer vurderer, at den nye navnepolitik kan være motiveret af et forsøg på at knytte den hjemmeavlede amerikanske bevægelse, der blev stiftet af Joseph Smith i 1830, til den kristne tro. Mormonerne betragter deres trossamfund som en ”genoprettelse” af den oprindelige kristne kirke, men mange protestanter og katolikker anerkender dem ikke som del af det kristne trosfællesskab. I stedet ser mange bevægelsen som en form for kult.

Det er tredje gang, at mormonbevægelsen forsøger at tage afstand fra tilnavnet ”mormon”, der oprindeligt var et nedsættende øgenavn, men i årtier er blevet brugt i daglig tale af både mormoner og ikke-mormoner. Bevægelsens officielle hjemmeside er da også ”mormon.org”.

Nogle iagttagere advarer om, at bevægelsen får vanskeligt ved at overtale omverdenen til at bruge det mindre mundrette ”Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige”.

”Når først en gruppe har været kendt under et navn så længe, som mormonerne har været kendt som mormoner, og når deres hellige bog er kendt som Mormons Bog, så er det meget usandsynligt, at de vil blive kendt som andet end mormoner, uanset hvad den mormonske formand siger,” lyder det fra Albert Mohler, formand for sydstatsbaptisternes præsteseminarium, Southern Baptist Theological Seminary, i sin ugentlige podcast.

Den nye navnepolitik indebærer også risici for bevægelsen, der igennem tiden har udviklet sig fra en lille sekt til en af verdens hurtigst voksende religiøse bevægelser. Især i løbet af det seneste årti er mormonbevægelsen også trådt ind på den politiske og kulturelle scene. Ordet ”mormon” er derfor dybt forankret i amerikansk kultur i dag, siger David Margulies, der er formand for pr-bureauet Margulies Communications Group og har stor erfaring med virksomhedskommunikation.

”Betegnelsen ’mormon’ er godt etableret, så hvis du ændrer navnet, er du nødt til at have en god grund, der giver mening. At ændre navn får det til at se ud, som om du dækker over noget,” siger han til nyhedsbureauet AP.

Mormonbevægelsen har cirka 16 millioner medlemmer fordelt på hele verden, heraf 4430 i Danmark. Ændringen fra den amerikanske ledelse har også gyldighed for de danske mormoner, hvor organisationens hjemmeside stadig hedder mormon.dk.