Mormonkirken døber afdøde ikke-mormoner

Mindst 600 millioner mennesker - herunder katolske paver og danske salmedigtere - er blevet døbt som mormoner efter deres død

Atomfysikeren Albert Einstein (tv.), pave Johannes Paul II og salmedigteren N.F.S. Grundtvig er med i gruppen af ufrivillige mormoner.  -- Foto: Scanpix.
Atomfysikeren Albert Einstein (tv.), pave Johannes Paul II og salmedigteren N.F.S. Grundtvig er med i gruppen af ufrivillige mormoner. -- Foto: Scanpix. Foto: .

Den amerikanske mormonkirke (Jesu Kristi Kirke af Sidste dages Hellige) vil gerne sikre flest mulige mennesker lejlighed til at få fuld adgang til mormonernes evige paradis.

Derfor har kirken igennem sin 177 år lange levetid opfordret medlemmerne til at holde dåb for afdøde ikke-mormoner via stedfortræder, og den praksis har nu gjort mindst 600 millioner mennesker til mormoner efter deres død.

Selvom det posthume dåbsritual egentlig er rettet mod mormonernes slægtninge, er det i dag normalt at udføre dåbsritualet for et bredt udvalg af bortgangne berømtheder, og derfor blev pave Johannes Paul II, der gik bort i april 2005, mormondøbt et år efter sin død, ligesom det er sket for en lang række katolske paver før ham.

Blandt gruppen af ufrivillige mormoner findes desuden så forskellige figurer som Martin Luther, Mohammed ibn Abd-al-Wahhab (grundlæggeren af islamisk wahabisme), Albert Einstein, Adolf Hitler, Mickey Mouse, Ludvig Holberg, Søren Kierkegaard samt salmedigterne H.A. Brorson og N.F.S. Grundtvig.

Mormonernes posthume dåbsceremoni finder sted i et tempel og foregår ved, at en levende stedfortræder lader sig nedsænke i vand og modtager dåben på den afdødes vegne.

Jøder, katolikker, muslimer og andre ikke-mormoner har jævnligt protesteret over det, som de opfatter som et overgreb på deres afdøde, og i december blev en konflikt mellem jødiske organisationer og mormonkirken afværget, da nazijægeren Simon Wiesenthal blev slettet fra mormonernes listen over døbte afdøde. Men mormonkirkens ledelse fastholder, at den ikke kan dæmme op for bølgen af dåbsceremonier, eftersom mormoner ifølge kirkens doktriner har "ret" til at døbe deres slægtninge pr. efterkrav.

– Den eneste måde, vi kan forhindre det, ville være at foretage uafhængig genealogisk forskning af hvert navn, som kommer ind – en umulig opgave med de titusinder af navne, som indsendes hvert år, siger kirketalsmand Kim Farah til nyhedsbureauet Reuters.

Mormoner mener, at deres tro repræsenterer den sande og rene kristendom, og eftersom kirken kun har eksisteret siden 1830, anser de sig forpligtede til at sikre tidligere generationer fuld adgang til himlens herligheder ved at døbe dem posthumt.

Kirken opfordrer sine medlemmer til at forske i deres slægt og kortlægge familiens sammensærning så langt tilbage i tiden som muligt, og den registrerer dåbs-ceremonierne i det såkaldte Internationale Genealogiske Indeks over afdøde, som kun mormoner har fuld adgang til.

Kirkens officielle retningslinjer dikterer, at personer, som er døde inden for de seneste 95 år, ikke bør mormondøbes posthumt uden tilladelse fra deres slægtninge, men opgørelser viser, at reglen ofte overtrædes.

Mormonkirken tæller over 12 millioner tilhængere og er i dag en af de hurtigtst voksende trosretninger i verden.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk

Atomfysikeren Albert Einstein (tv.), pave Johannes Paul II og salmedigteren N.F.S. Grundtvig er med i gruppen af ufrivillige mormoner.  – Foto: Scanpix.
Atomfysikeren Albert Einstein (tv.), pave Johannes Paul II og salmedigteren N.F.S. Grundtvig er med i gruppen af ufrivillige mormoner. – Foto: Scanpix. Foto: NULL
Atomfysikeren Albert Einstein (tv.), pave Johannes Paul II og salmedigteren N.F.S. Grundtvig er med i gruppen af ufrivillige mormoner.  – Foto: Scanpix.
Atomfysikeren Albert Einstein (tv.), pave Johannes Paul II og salmedigteren N.F.S. Grundtvig er med i gruppen af ufrivillige mormoner. – Foto: Scanpix. Foto: NULL