Prøv avisen

Prædikant: Vestens skyld at muslimer opsøger bander

Ifølge Molay Jaw er der ingen tvivl om, hvem der bærer skylden for de unge muslimers involvering i de bander, der i disse dage hærger København og skyder på tilfældige mennesker. Foto: JAKOB JØRGENSEN/ritzau

Prædikant fra kontroversiel Nørrebro-moské mener, at kritisk omtale af muslimer og vestlig kultur fører unge muslimer ind i bandemiljøet. Unge bruger religion til at legitimere had mod Danmark, siger venstrefløjsdebattør

Det er den vestlige kultur, amerikanske film og kritik af islam, der har skabt muslimske bandemedlemmer i Danmark.

Sådan lød det i en opsigtsvækkende prædiken i Masjid Al-Faruq-moskéen på Nørrebro i København i fredags, der sent søndag blev publiceret på moskéens Facebook- side.

”Er det sandt, at der iblandt de her bander er masser af unge muslimer? Ja, det er sandt, det er der ikke nogen, der kan benægte. Men er de havnet der, fordi de holder fast i islam, eller fordi de har valgt at omfavne den vestlige kultur?”, spurgte prædikanten Molay Jaw i moskéen, der flere gange har været i mediernes og politikernes søgelys på grund af gentagne opfordringer til drab på jøder og en stærk tilknytning til den islamistiske bevægelse Hizb ut-Tahrir.

Ifølge Molay Jaw er der ingen tvivl om, hvem der bærer skylden for de unge muslimers involvering i de bander, der i disse dage hærger København og skyder på tilfældige mennesker.

”Kan man snakke om bandekultur uden at snakke om vestlig kultur? Hvilken kultur har skabt film som Scarface, Godfather og Goodfellas (...)? At nå på toppen er ikke at nå i Jannah (paradis, red.), men at have et liv i materiel luksus,” sagde Molay Jaw.

Men hvorfor involverer de muslimske unge sig så i banderne, spurgte Molay Jaw retorisk, hvorefter han selv gav sit bud:

”Det er meget simpelt. Når du i et samfund udsætter en bestemt gruppe for negativ behandling og kritiserer dem og udstyrer dem med det samme syn på materiel lykke, så vil du få en opdeling. Bandekrigen og særligt muslimers involvering i den skyldes, at vi i Danmark har marginaliseret og kritiseret muslimer og lært dem en vestlig livsstil, som er den direkte vej til unge menneskers lyst til at involvere sig i bander. Politikerne har skabt belastende forhold for muslimer,” sagde Molay Jaw og henviste blandt andet til Social- demokratiets nylige forslag om at lukke muslimske friskoler.