Nu må påskegudstjenester holdes udendørs. Men hvad siger kirkerne til det?

Mens nogle kirkefolk glæder sig over udsigten til påskefejring under åben himmel, har andre ikke tænkt sig at satse på godt vejr

Det er ikke alle kirker, der har tillid til vejrgudernes gunst til påske. Det havde man ellers ved julegudstjenesten for nogle måneder siden, som her ved Græse Kirke nær Frederikssund.
Det er ikke alle kirker, der har tillid til vejrgudernes gunst til påske. Det havde man ellers ved julegudstjenesten for nogle måneder siden, som her ved Græse Kirke nær Frederikssund. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.

Det var umiddelbart godt nyt for mange påskehungrende kirkefolk, at Folketinget sent torsdag aften åbnede for muligheden for fra på mandag at fejre gudstjenester i det fri.

Med et ny justeret udendørs forsamlingsloft på op til 50 personer skulle det nok blive muligt at samles til en gedigen påskefejring. Men det kræver altså, at man tør satse på, at vejret holder. Og det gør man ikke alle steder.

I Måløv Kirke nordvest for København har man i hvert fald ikke tillid til vejrgudernes gunst, når Jesu opstandelse fra de døde skal fejres den 4. april.

”En udendørs gudstjeneste er noget af en satsning. Vi ved endnu ikke, om vi må være i et telt eller en pavillon, og med muligheden for, at det ender med at stå ned i stænger, eller sågar sne, så går vi indtil videre med to indendørs gudstjenester påskesøndag,” siger Lisbeth Hannibal, sognepræst i kirken.

For Måløv Kirke betyder de nuværende restriktioner for gudstjenester indenfor, at der må være 11 personer samlet i kirkerummet. Derfor håber Lisbeth Hannibal på, at restriktionerne snart rykker sig tilbage til, hvor de var før jul. Dengang måtte man være 25.

Og måske er der noget om Lisbeth Hannibals bekymring. I hvert fald lyder DMI’s foreløbige prognose, at påsken kan byde på skyer og regn, men også en sol, der vil kigge frem. Det er altså slet ikke sikkert, at en gudstjeneste under åben himmel kan afvikles uden en paraply i år.

Alligevel mødes lempelserne af restriktionerne med større glæde i andre lejre af kirken. Formand for Indre Mission Hans-Ole Bækgaard mener for eksempel, at udmeldingen vidner om, at folkekirken heldigvis ikke står bagerst i køen i en genåbning, hvilket man kunne have frygtet. Nu håber han bare, at man udover at samles op til 50 personer også kan få lov til at synge påskesalmer i fællesskab.

”Jeg har hele tiden efterlyst, at man som minimum i påsken fik de samme muligheder som sidste år. Altså mulighed for at fejre gudstjenester udendørs. Og det nærmer vi os nu. Men der er fortsat nogle ubekendte faktorer. Hvor lang tid må gudstjenesterne vare? Må man synge? Hvad er afstandskravene? Jeg håber, der kommer nogle afklaringer i løbet af weekenden, så kirkerne kan nå at indrette sig. Men det er da positivt med denne udmelding her mere end en uge før palmesøndag,” siger han.

Søren Abildgaard, der er formand for Landsforeningen af Menighedsråd glæder sig også på folkekirkens vegne. Som han ser det, giver det nye udendørs forsamlingsloft kirkerne gode muligheder for at fejre gudstjenester i det fri. Men det giver også gode betingelser for organiserede foreningsaktiviteter og konfirmationsforberedelse.

”På alle tre områder er det her en lempelse for folkekirken,” siger han.

Formanden venter fortsat på en indkaldelse til et møde i det såkaldte sektorpartnerskab, hvor repræsentanter fra kirken vil få ridset de nuværende retningslinjer op af kirkeminister Joy Mogensen (S). Mødet blev varslet i sidste uge, hvor ministeren i et svar til Kirkeudvalget gjorde klart, at der ville komme en invitation før påske. Derfor må mødet altså være engang i næste uge, vurderer Søren Abildgaard. Derfor har ministeriet sikkert travlt lige nu.

”Aftalen betyder jo, at der skal ændres i bekendtgørelserne, hvis lempelserne skal træde i kraft allerede på mandag. Så det arbejde er ministeriet nok i fuld gang med nu,” siger Søren Abildgaard.

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med Kirkeministeriet for at få en afklaring om, hvorvidt det stadig anbefales at afvikle gudstjenester på under 30 minutter og undgå sang, hvis gudstjenesten finder sted udendørs. Dette er der endnu ikke kommet svar på.