Museum for kristen historie åbnet i Jerusalem

Terra Sancta Museum på Via Dolorosa er et moderne museum for kristendommens historie i Jerusalem og resten af Mellemøsten

 En klostermosaik på georgisk er et af de objekter, som den besøgende kan se på et nyt museum, åbnet af franciskanere i Jerusalem.
En klostermosaik på georgisk er et af de objekter, som den besøgende kan se på et nyt museum, åbnet af franciskanere i Jerusalem. Foto: TSM.

Adressen er Via Dolorosa 1. Her begyndte Jesu lidelsesfulde vandring til korsfæstelsen på Golgata. Her blev han pint og pisket og fik tornekronen trykket ned på sit hoved. Her ligger i dag den franciskanske Piskningskirkes kompleks (på engelsk: Church of the Flagellation). Den består af en skyggefuld gårdhave, et kapel, der blev bygget i begyndelsen af det 20. århundrede og en række andre bygninger, hvis historiske fundamenter går henholdsvis 2000 år tilbage til Herodes’ Jerusalem, cirka 1500 år tilbage til byzantinernes Jerusalem og 1000 år tilbage til korsfarer-tiden.

I disse gamle bygninger åbnede franciskanerne i 1902 et museum med hundredvis af arkæologiske fund, beviser for et rigt kristent liv i Jerusalem og andre steder i regionen, stuvet sammen på hylder og i montrer. Museet var sjældent åbent, fordi de færreste pilgrimme vidste, at man skulle ringe eller skrive i forvejen for at få dørene låst op.

Men nu er stedet åbent igen. I slutningen af juli slog Terra Sancta Museum dørene op for første del af en moderniseret, lys og luftig udgave af det første og eneste kristne museum i Jerusalem. Museet vil fra nu af være åbent for turister, pilgrimme og andre besøgende hver dag. Og i løbet af de kommende år vil franciskanerne udvide museet i yderligere to af de gamle bygninger.

Denne første nyåbnede del indeholder en rig arkæologisk samling, og der udstilles adskillige artefakter, som aldrig før har været vist frem for offentligheden. De arkæologiske fund stammer fra Jerusalem, Betlehem, området omkring Genesaret-søen, Herodion og fra udgravninger i Machaerus, der ligger i Jordan.

Udstillingen åbner med Herodes’ tid, og derefter kan man se en cisterne fra byzantinsk tid, sandsynligvis fra et privat hus, med et indgraveret kors. Udstillingen er i øvrigt tematiseret, så de besøgende kan få et indtryk af livet i området omkring Jesu tid. Man kan se lertøj og glas, der er blevet brugt i tidens menneskers dagligdag, få et indtryk af, hvad der blev solgt på markederne, se tidens våben og smykker samt mønter fra romertiden, der blev brugt i området.

Ved åbningen den 27. juli talte blandt andre Sara Cibin, der er projektleder for Asso-ciation Pro Terra Sancta, en ngo tilknyttet den katolske kirke, som arbejder specifikt på at knytte de hellige steder og den historiske kristendom til nutiden. Hun lagde vægt på, at der er tale om et enestående kristent museum i Jerusalem:

”Vores samling er meget vigtig og er umådeligt relevant både arkæologisk og historisk. Desuden er det det eneste sted, hvor man kan få et indtryk af Jerusalems kristne karakter, og det gør Terra Sancta Museum helt unikt i forhold til Jerusalems øvrige museer.”

Ud over den arkæologiske samling kan man også på stedet se et multimedieshow, der giver indtryk af livet i Jerusalem på Jesu tid. Moderniseringen og brugen af teknologisk fornyelse i formidlingen skulle gerne lokke flere turister forbi museet, også fra andre religioner og kulturer end de kristne.

”Vi ønsker at opfordre til dialog mellem kulturerne,” forklarede pater Francesco Patton, der er kustode for Det Hellige Land, ved museumsåbningen.