Museum skal stå for domkirkes besøgscenter

Siden Roskilde Domkirke i 1995 blev udnævnt til at være verdensarv af UNESCO, har et besøgscenter været undervejs. Nu skal museumsorganisationen stå i spidsen for projektet

Domkirken blev opført i det 12. og 13. århundrede og har fungeret som kongefamiliens gravkirke. Kirkens historie og arkitektur gjorde, at den i 1995 blev udnævnt af UNESCO som verdensarv.
Domkirken blev opført i det 12. og 13. århundrede og har fungeret som kongefamiliens gravkirke. Kirkens historie og arkitektur gjorde, at den i 1995 blev udnævnt af UNESCO som verdensarv. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

Den kinesiske mur, pyramiderne og Akropolis. Disse kulturgiganter er Roskilde Domkirke i selskab med, fordi den er udpeget som verdensarv af UNESCO. Det fortæller en begejstret Morten Thomsen Højsgaard, der er museumsinspektør for ROMU. ROMU har ansvaret for domkirkemuseet inde i selve kirkerummet, og fra den første marts kommer museumsorganisationen nu også til at drive sekretariatet bag de to fonde, som står for den kulturhistoriske formidling og udvikling af et kommende besøgscenter ved Roskilde Domkirke.

”Det er en meget stor opgave. Vi er fyldt med en blanding af ydmyghed og begejstring over at have fået det her ansvar betroet,” siger Morten Thomsen Højsgaard.

Roskilde Domkirke har grundet coronaepidemien det forgangne år haft sit laveste antal gæster siden Anden Verdenskrig. Men normalt er der mere end 160.000 turister, som besøger kirken årligt, og derfor er planen at oprette et besøgscenter.

”Besøgscentret skal gøre det muligt for borgere og turister at få et indtryk af den verdensarv, domkirken rummer. Derudover er det jo en kirke, der har megen kirkelig handling, så centret skal også aflaste kirkerummet, så det er muligt at holde højmesse og blive gift og døbt også i højsæsonen, når der kommer tusindvis af turister. På den måde kan det kirkelige og det kulturhistoriske gå hånd i hånd,” siger Morten Thomsen Højsgaard.

Domkirken blev opført i det 12. og 13. århundrede og har fungeret som kongefamiliens gravkirke. Kirkens historie og arkitektur gjorde, at den i 1995 blev udnævnt af UNESCO som verdensarv.

Siden har der ifølge Morten Thomsen Højsgaard været mange projekter på tegnebrættet. Og idéen til et besøgscenter er derfor ikke ny, men museumsinspektøren håber, at ROMU nu endelig vil kunne få ført ideen ud i livet.

”Der har været mange gode intentioner, men noget har manglet, siden det ikke er sket endnu. Vi er en større organisation og har mange års erfaring. Derfor håber vi, at vi igennem et godt samarbejde endelig kan få projektet til at lykkes,” siger Morten Thomsen Højsgaard.

Besøgscentret kommer ifølge Morten Thomsen Højsgaard til at være omfattende og vil blive skabt i samarbejde med menighedsrådet, kommunen og en række andre kulturinstitutioner.

”Vi har høje ambitioner for besøgscentret. Det er en vanskelig, kompleks og stor opgave. Og vi synes ikke, at der er nogen grund til at være tidsoptimist, når projektet har en historik, der går helt tilbage til 1995,” siger museumsinspektøren, der håber på, at centret står færdigt om fem til ti år.

ROMU står i forvejen bag 10 museer i Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner.