Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Interview

Musiker vil åbne julens salmer for danskerne

På en ny jule-cd fra musikeren Sigurd Barrett præsenterer han lytterne for tolv nyfortolkede salmer. Blandt andre ”Et barn er født i Betlehem”, og ”Dejlig er jorden” er på kunsterens nye udgivelse. -

En af landets mest populære formidlere er musikeren Sigurd Barrett, der nu har indspillet salmer for at minde danskerne om, hvad julen handler om

”Glade jul” udsat for jazzede toner. ”Velkommen igen Guds engle små” med glade rytmer. Og ”Kimer, I klokker” med rå guitarsolo.

Der er langt til orglets brus og kirkekor på musiker og entertainer Sigurd Barretts nye udgivelse ”Syng julen ind med Sigurd”, der i stedet inviterer lytterne til en ny fortolkning af 12 kendte, gamle julesalmer.

”Det er jo ikke, fordi jeg ikke kan lide at høre, når DR's Pigekor synger julens salmer. Det elsker jeg, og jeg elsker den tradition og den lyd, der er forbundet med det. Men jeg har gerne villet komme med et alternativt bud på den måde, salmerne kan fortolkes på. Et bud, som er nemmere tilgængeligt for den, som måske ikke kender salmerne så godt,” fortæller Sigurd Barrett.

Hør Sigurd Barretts udgave af "Dejlig er den himmel blå" her 

At få børn i dag kender den danske salmeskat, er et faktum, den populære kunstner gerne vil gøre en indsats for at ændre.

”Det nytter jo ikke noget, at der går ”Last Christmas” i det hele. Der er en grund til, at salmerne har overlevet så mange år, som de har. Deres tekster og melodier er fantastiske. Jeg har fundet ud af, at selvom jeg ved indspilningen af salmerne måske havde hørt den samme salme fyrre gange i træk, så blev jeg ikke træt af den. De her salmer bliver ganske enkelt ikke slidt op. Og det er også en af grundene til, at det er værd at kæmpe for at bevare dem i det offentlige rum,” siger Sigurd Barrett, der håber, at cd'en vil være med til at lære mange børn at synge julens salmer.

”Ofte vil det jo være sådan juleaften, at det er de voksne, der vælger salmer, mens børnene vælger julesange, når der skal synges rundt om træet. Det er der ikke noget galt med, men ville det ikke være herligt, hvis børnene også kunne synge med på salmerne?”, spørger Sigurd Barrett.

Den alsidige entertainer er en af landets skarpeste formidlere af kristendom til det kulturkristne Danmark, og det sås særligt med udgivelsen i 2010 af den populære ”Sigurd fortæller bibelhistorier”, hvor han både med musik, bog og i levende billeder gengiver Bibelen.

Men alligevel har det været et stort skridt at nyfortolke julesalmerne, fortæller musikeren:

”Det har taget mig mange år at turde gøre det. Jeg har stor ærefrygt over for salmerne. For mig er salmer noget meget ophøjet, og der er mange faldgruber, man som solist og musiker kan falde i. For eksempel ville jeg meget nødigt synge dårligt på cd'en, og det skulle heller ikke blive for sødladent, plat eller storladent. Derfor ville jeg være sikker på, at der kom noget godt ud af det, hvis jeg kastede mig ud i det. Ellers ville jeg hellere lade være.”

Men i sommer fik han modet, og resultatet foreligger nu i en udgivelse, der også rummer en cd med 12 af Sigurd Barretts egne julesange. Et respektfyldt resultat, mener han, som allerede er blevet taget rigtig godt imod i julehandlen, fortæller han.

”Mange køber sikkert udgivelsen på grund af julesangene og ved måske slet ikke, at der også er salmer på. Men så håber jeg bare, de vil se dem som en glædelig overraskelse, og at når de har hørt cd 1 med julesange så også har får lyst til også at høre cd 2 med salmerne. Og så kan det jo være, de bliver så glade for den, at det er cd 2, de bliver ved med at høre,” foreslår Sigurd Barrett og griner.

For selvom Sigurd Barrett meget gerne synger julesange, ligger salmerne hans hjerte nærmest, fortæller han.

”Ingen tvivl om, at Søren Banjomus er en dejlig julesang, men der er jo ikke meget evangelium i den, vel? Derfor ligger der også det i det, at jeg med den her udgivelse siger 'husk nu lige, hvad julen handler om'. Det kunne faktisk godt være en overskrift for det hele,” slutter Sigurd Barrett.