Muslimer og jøder beder i Auschwitz

Flere religiøse ledere har holdt mindehøjtidelighed for holocaustofrene. De muslimske repræsentanter vil fordømme antisemitisme i en tid, hvor islamofobi tager til

den israelske rabbiner, Meir Lau, ved indgangsporten til den tidligere koncentrationslejr, Auschwitz, der bærer ordende: "Arbeit macht frei". Både muslimer, jøder og kristne mødtes tirsdag d. 1. februar 2011, for sammen at ære de mange tusinde ofre for holocaust
Den israelske rabbiner, Meir Lau, ved indgangsporten til den tidligere koncentrationslejr, Auschwitz, der bærer ordende: "Arbeit macht frei". Både muslimer, jøder og kristne mødtes tirsdag d. 1. februar 2011, for sammen at ære de mange tusinde ofre for holocaust. Foto: Agencja Gazeta.

Hundrede jøder, kristne og muslimske ledere fra Mellemøsten, Afrika og Europa mødte forleden op i den tidligere nazistiske dødslejr Auschwitz for at ære de mange tusinde ofre for holocaust.

Turen til koncentrationslejren blev organiseret af Unesco og af den franske anti-racistiske gruppe Aladdin Project. Målet med arrangementet er at bekæmpe antisemitisme og modvirke kulturel splittelse.

Besøget i koncentrationslejren finder sted i en tid, hvor den vestlige bekymring om islams udbredelse vokser, og hvor holocaust er blevet benægtet af politiske ledere som den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad.

"Muslimer bliver nødt til at støtte deres jødiske venner. I Europa vokser antisemitismen, og hvor der er antisemitisme, er der ikke langt til islamofobi," siger den britiske mufti Abduljalil Sajid til Reuters.

Han deltog i mødet og vil bruge besøget i koncentrationslejren til at lære andre om, hvad hadets ondskab kan føre til.

Lederen for Aladdin Projects, Anne-Marie Revcolevschi, mener, det er vigtigt, at muslimer har været repræsenteret ved denne begivenhed:

"De fremmødte muslimer er primært fra nogle af de lande, hvor taler og dokumenter, som handler om holocaustbenægtelse, stammer fra," siger Anne-Marie Revcolevschi til Reuters og fremhæver, at Karim Lahidji, tidligere topadvokat i Tehran og formand for det iranske menneskerettighedsforbund, deltog.

Anledningen til at samle de religiøse ledere var sidste uges mindehøjtidelighed for koncentrationslejren Auschwitz, som for 66 år siden blev befriet efter nazisternes besættelse af Polen under Anden Verdenskrig. Dødslejren var den mest berygtede, og over en million jøder, sigøjnere og andre blev myrdet i den.

pallesen@k.dk