Muslimer ser virus som Guds straf over Vesten

”Der er grupper, der benytter enhver lejlighed til at promovere et islamisk kalifat som et alternativ til Vestens samfundsmodeller," lyder kommentaren fra islamforsker Niels Valdemar Vinding

På en Facebook-side med navnet ”Profetens Budskab” fryder man sig i disse dage over tingenes tilstand i Danmark. For når danskere over de næste to uger skal afstå fra at kysse, kramme og give hånd, er det intet mindre end Allahs plan, mener de anonyme personer bag siden, som 8.500 personer synes godt om. Og når arrangementer aflyses, og værtshuse lukker ned, er det ifølge ”Profetens Budskab”, fordi Gud har straffet Vesten med en plage i form af coronavirussen.

”En lille virus har fået kuffar (de vantro, red.) til at lukke deres fordærvede natklubber og diskoteker, hvor der bliver udført fordærvede og uislamiske handlinger og elendighed. En lille virus fik de lande, der bekæmpede islam på grund af kønsopdeling, til at opdele sig, om de kan lide det eller ej!”.

Sådan begynder det seneste af indtil videre tre opslag om pandemien, der hærger store dele af verden og har sat Danmark i undtagelsestilstand. Et andet opslag fra i tirsdags har fået over 600 sympatitilkendegivelser, og det bør man lægge mærke til, mener Christian Marcussen, der er medlem af Rådet for Etniske Minoriteter, der rådgiver udlændinge- og integrationsministeren.

”Jeg synes da, det er ret bemærkelsesværdigt, at der tilsyneladende findes flere hundrede i Danmark, som hylder så ekstremt et budskab. Men desværre er det bare ét eksempel blandt mange på, at der bliver spredt antivestlig islamistisk propaganda fra profiler på sociale medier. Jeg følger dem nøje, og det viser sig desværre, at der er tilhængere af dette ekstreme tankegods,” siger han.

Det er ikke angivet, hvem der står bag siden ”Profetens Budskab”, men Christian Marcussen gætter på, at det er nogen med forbindelse til organisationen Hizb ut-Tahrir, der arbejder for at forene alle muslimer i et kalifat.

”Deres antivestlige budskaber finder man også i Hizb ut-Tahrir, og jeg er stødt på flere navne, som jeg ved aktivt støtter organisationen,” siger han.

”Profetens Budskab” er ikke det eneste sted, hvor man kan finde den teori, at coronavirussen kunne være Allahs straf.

Det uafhængige amerikanske analyseinstitut Memri, der blandt andet overvåger Mellemøsten og oversætter prædikener, offentliggjorde i sidste uge en oversættelse af en prædiken af den canadiske imam Hussein Amer. Her antydede han, at Allah gav kineserne coronavirus, fordi de forfølger og undertrykker muslimer i Xinjiang-provinsen.

”De (kineserne, red.) spiser alt, der har en puls. De spiser hvad som helst, også selvom det er skadeligt eller giftigt,” sagde han ifølge oversættelsen med henvisning til mistanken om, at coronavirussen har spredt sig, fordi mennesker har spist en slange, der har spist en flagermus smittet med sygdommen. Og smitten kan være en straf for kinesernes undertrykkelse af muslimer, fortsatte han:

”Er det ikke muligt, at det er Allahs straf? Jo, det er. Det er tænkeligt.”

Det er dog langtfra den gennemsnitlige muslim, der vil gøre Allah til forklaringen på katastrofer, siger Niels Valdemar Vinding, postdoc og islamforsker ved Københavns Universitet.

”Det er især de mest konservative muslimer, der benytter sig af det, man kalder fatalisme, hvor alt, hvad der sker, er en del af Guds store skæbneplan. Det ser man også hos Jehovas Vidner og tidligere hos danske pietister. Men det er naturligvis en skrøbelig forklaring, for coronavirussen kan ramme alle uanset religion. Og når den på et tidspunkt når Mellemøsten, vil deres teori se temmelig hullet ud,” siger han.

Coronavirussen er allerede brudt massivt ud i ét muslimsk land, nemlig Iran. Men noget kunne tyde på, at personen eller personerne bag ”Profetens Budskab” ikke opfatter de shiamuslimske iranere som rigtige muslimer. Niels Valdemar Vinding tør ikke gætte på, hvem der står bag profilen, men genkender også, at det antivestlige tankegods trives i mindre miljøer omkring for eksempel Hizb ut-Tahrir.

”Der er grupper, der benytter enhver lejlighed til at promovere et islamisk kalifat som et alternativ til Vestens samfundsmodeller. Der er tale om fuldstændig begrebsforvirring og en sammenblanding af fakta i et forsøg på at piske en stemning op,” siger han.