Prøv avisen
Interview

Muslimsk far: Islam forbyder ikke min datter at gå til julegudstjeneste

Gribskolen i Græsted har besluttet at afskaffe den årlige juleafslutning i kirken. Men det ærgrer Muhamad Hamed, der er muslim og har en datter på skolen. – Privatfoto.

Det ærgrer mig, at min datter ikke skal til juleafslutning i kirken i år, siger Muhamad Hamed, der er muslim og far til en pige i første klasse på Gribskolen i Græsted

Muhamad Hameds datter er syv år og går i første klasse på Gribskolen i Græsted. Som resten af sin familie er hun muslim, og dermed er hun også et af de børn, som Gribskolens ledelse har forsøgt at tage hensyn til, da man for nylig besluttede at afskaffe den årlige juleafslutning i kirken.

Men selvom Muhamad Hamed har sympati for det, han kalder en ”beslutning med en god hensigt fra skolens side”, ærgrer han sig alligevel over, at hans datter ikke skal til julegudstjeneste i år. På trods af familiens religiøse overbevisning ser han nemlig ikke noget problem i, at hun går med sin skoleklasse i en protestantisk, kristen kirke til jul.

”Vi bor i Danmark, og derfor skal mine børn også lære kristendommen at kende. I mange år har det været en tradition på skolen at gå i kirke til jul, og det synes jeg er rigtig godt. Hvis andre ikke vil have, at deres børn deltager, kan de jo bare holde dem hjemme, eller de kan blive i klassen,” siger Muhamad Hamed og fortsætter:

”Islam forbyder ikke min datter at komme i en kristen kirke. Jeg synes ikke, hun skal praktisere kristendommen, men det er ikke et problem, at hun hører de kristne bønner. Generelt synes jeg, det er meget vigtigt, at alle børn oplever og lærer at forstå andre religioner end deres egen. Det skaber respekt mellem folk,” siger han.

Det er godt tre år siden, at Muhamad Hamed og hans familie kom til Danmark. De er flygtninge fra det krigshærgede Syrien, men siden deres ankomst til Gribskov Kommune har det været vigtigt for familien at opnå integration i den danske kultur. Og dansk kultur er netop, hvad Muhamad Hamed mener en juleafslutning i kirken er.

”Jeg ser det faktisk først og fremmest som en kulturel begivenhed. Jeg har lagt mærke til, at mange danskere, der ikke er særligt religiøse, også går i kirke til jul,” siger Muhamad Hamad, der ifølge TV 2 Lorry, som var det første medie til at bringe hans historie, har skrevet et åbent brev til Gribskolens ledelse, hvor han opfordrer til at ændre beslutningen. Hensigten med det åbne brev er også at gøre opmærksom på, at det netop ikke er ham eller andre muslimer, der har påvirket skolen til at tage beslutningen. Den efterfølgende offentlige debat om sagen har i høj grad ærgret Muhamad Hamed.

”Jeg ser mange, der kommenterer på det, især på Facebook, som er utilfredse med skolens beslutning, og som giver os muslimer skylden for det. Men det er ikke os, der har bedt skolen om at gøre det. Og i øvrigt er beslutningen ikke kun taget af hensyn til os, men også til ateister, katolikker og Jehovas Vidner. Men det er, som om det altid er muslimer og islam, som debatten kommer til at handle om.”